КАРАВАН „ДИГИТАЛНА ЕКСПЕДИЦИЈА 2023“ ПОСЕТИО СОМБОР

Град Сомбор је један од домаћина каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности под називом „Дигитална експедиција 2023“, који је покренут на иницијативу председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, са циљем да се грађани широм Србије упознају са дигиталним вештинама 21. века, односно, са основама дигиталне безбедности и писмености.

Тим поводом, обуке каравана су одржане на три локације у граду, на Тргу уметности, у Галерији Градског музеја Сомбор, као и у просторијама Градског удружења пензионера. Караван су посетили министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Лав Пајкић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација, Дејан Парчетић, народни посланик, Горан Милић, заменик директора Канцеларије за ИТ и електронску управу, Зоран Мишић, градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић и начелница Градске управе Града Сомбора, Јелена Велебит.

Овом приликом, министар Јовановић истакао је да је посебан фокус стављен на најстарије грађане, како би им се олакшао улазак у дигитални свет.

 „Данас, овде у Сомбору, је био фантастичан састанак и сусрет са нашим најстаријима који жељно уче и праве прве кораке на интернету, постајући е-грађани, отварајући налоге на порталу е-Управе. Други циљ ове „Дигиталне експедиције“ јесте прича са најмлађима, они су углавном дигитално писмени, али зато са њима причамо о томе колико опасности вреба на интернету, те причамо о дигиталној безбедности“, навео је министар Јовановић.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Лав Пајкић, напоменуо је да је овај пројекат резултат једне од визија Владе Србије, о Србији која користи све капацитете дигитализације.

„Битно је да покажемо нашим грађанима како оваква иницијатива може да промени њихов живот на боље. Било нам је изузетно драго да видимо данас у Клубу пензионера како и стари и млади заједно учествују у томе, и генерације уче једне од других“, истакао је државни секретар Пајкић.

Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, изразио је задовољство што је Сомбор један од десет градова у којем гостује „Дигитална експедиција“ ове године, а посебну захвалност је истакао поводом оснивања Дигиталног кутка за пензионере у просторијама Градског удружења пензионера Сомбор.  

 „Како бисмо омогућили свим Сомборцима да неометано користе е-услуге, данас смо били домаћини „Дигиталне експедиције“, коју спроводи Министарство информисања и телекомуникације. Кроз овај програм нашим драгим пензионерима омогућена је практична обука из области коришћења дигиталних вештина, научили су како да на једноставнији и бржи начин закажу лекарске услуге, продуже своја лична документа и обаве трговину електронским путем из својих домова, како би што мање времена провели чекајући у редовима да би прибавили потребну документацију. Градско удружење пензионера данас је добило на поклон и први дигитални кутак са рачунарима. Поред обуке за старије суграђана, реализовали смо и обуку за оне најмлађе, те их упознали о онлине платформи под називом „Паметно и безбедно“. Тиме су деца научила најважнија правила, како да се заштите на интернету, како да препознају потенцијалне насилнике, као и да увек могу да позову број 19833, те бесплатно пријаве проблем уколико се осећају угрожено или трпе насиље у дигиталном свету“, истакао је градоначелник Ратковић.

Караван „Дигитална експедиција” се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и европском организацијом “Propulsion”.

Извор: Град Сомбор