КАРАВАН „ДИГИТАЛНА ЕКСПЕДИЦИЈА“ У СУБОТИЦИ

Караван „Дигитална експедиција“, покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, овог викенда je у посети својој десетој станици – Суботици, где ће грађани имати прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

Помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Биљана Барошевић,  изјавила је на отварању Каравана „Дигитална експедиција“, на Тргу слободе, да је Србија захваљујући залагању и енергији председника Александра Вучића остварила напредак у многим областима, међу којима је и област дигитализације.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, препознајући значај дигиталних вештина, писмености и безбедности, подржало иницијативу премијерке Ане Брнабић и узело учешће у реализацији овог пројекта значајног за све грађане Србије. Циљ Министарства, у складу са кампањом ‘Србија без баријера’, јесте да обезбеди једнаке услове за све грађане и живот без баријера, чему свакако доприносе иновативне активности, као што је караван ‘Дигитална експедиција’, истакла је Биљана Барошевић.

На званичном отварању Каравана „Дигитална експедиција“ присутнима се, у име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Стевана Бакића и своје име обратио члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, који се, том приликом, захвалио премијерки Ани Брнабић и партнерима пројекта и истакао велико задовољство што ће грађани Суботице имати прилику да у наредна два дана сазнају прегршт заиста корисних информација и ближе се упознају са дигитализацијом и њеним предностима.

„Председница Владе је заиста много учинила да се процес дигитализације у Србији одвија великом брзином и ту инфраструктуру мора да прати и стицање нових знања и вештина. Зато је драгоцено што ћемо током овог викенда у Суботици имати предавања и обуке за грађане. Ми смо иначе, као други град у Србији, успоставили шалтер за регистрацију на еУправу и драго нам је да сада пружамо, кроз учешће у овом пројекту, још прилика Суботичанима да побољшају своју дигиталну писменост и користе све могућности које пружа дигитализација“, нагласио је Самарџић.

Међу партнерима каравана „Дигитална експедиција“ је Програм Уједињених нација за развој (УНДП) који уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат „Нове вештине за нове индустрије – Национални програм преквалификација за ИТ“ са фокусом на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, укључујући и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки.

Посебан програм дигиталне писмености за старије биће пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије, а обухватиће предавања и радионице на тему комуницирања преко интернета, у најширем смислу, као и набавку неопходне опреме како би се корисницима поменутих установа омогућио лакши приступ дигиталним услугама и производима. У циљу дигиталне трансформације у Србији, програм ће допринети дигиталној писмености и смањењу генерацијског јаза, који је постао још интензивнији током пандемије Ковид 19.

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку у Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” – који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион.

Током наредна два месеца караван ће посетити још шест градова Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

Извор: Град Суботица