KARDIOLOG VILIJEM DEJVIS : PŠENICA – HRONIČNI OTROV

Prema kardiologu Vilijemu Dejvisu, koji je napisao knjigu o najpopularnijem svetskom zrnu, pšenica je moderni „savršeni hronični otrov”.

Dejvis kaže da pšenica koju danas jedemo nije ista vrsta pšenice iz vremena naših predaka: „Sadašnja velika biljka je stvorena genetskim istraživanjima šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Ima puno stvari o kojima vam niko ne govori. Na primer, ona ima novi protein nazvan gliadin.”

„Nije više reč o netoleranciji na pšenični gluten kod određenih osoba i mogućoj celijakiji, sada su svi izloženi proteinu gliadinu, jer je to opijat. Vezuje se za receptore opijata u mozgu i stimuliše vaš apetit”.

Na pitanje da li poljoprivredna proizvodnja može da se vrati semenu koje je proizvodila ranije, Dejvis je rekao da je to moguće, ali da to nije ekonomski opravdano jer daje manji rod pšenice.

Međutim, prema Dejvisu, opadanjem potrošnje pšenice, ljudi su značajno gubili telesnu težinu. „Ako bar tri osobe izgube nekoliko kilograma, to je sjajno”, kaže on. „Ali vidimo da stotine hiljada ljudi izgubi 15, 40, pa i 70 kilograma. Dijabetičari prestaju to i biti; pacijenti sa artritisom doživljavaju značajno olakšanje. Ljudima nestaje otok nogu, refluks kiseline, sindrom iritabilnog creva, depresija itd.”

Da bi se izbegli proizvodi koji sadrže pšenicu, Dejvis savetuje ljude da jedu „pravu hranu: speltu, avokado, masline, maslinovo ulje, povrće”.

Dr Dejvis naglašava da korišćenje proizvoda od celog zrna žitarica, koja su navodno dobra za zdravlje, može da se uporedi sa situacijom kada uzmete cigarete sa filterom umesto cigareta bez filtera i verujete da ste učinili dobro za svoje zdravlje.

Ovo je logika ishrane, koja je po svojoj prirodi zla. Ukoliko bismo uklonili hranu koja sadrži pšenicu, ne samo da bismo primetili poboljšanje zdravlja, već i transformaciju čitavog sektora zdravstvene zaštite, tvrdi ovaj doktor.
Da li vas je ovaj članak podstakao na razmišljanje o novoj pošasti savremene ishrane? Da li ste voljni da pokušate ishranu bez pšeničnih proizvoda? Mislite li da je to jednostavno? Pišite u komentarima.

Prevod sa ruskog i adaptacija teksta: Vesna Raonić

Izvorxochu-vse-znat.ru

Ostavite odgovor