КАЖЊАВАТИ РОДИТЕЉЕ ЗА ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) апелује на државне органе да се донесе законски оквир за кажњавање родитеља деце насилника који понављају вршњачко насиље. Иако многе школе у Србији превентивно реагују на спречавању вршњачког насиља, оно је у појединим срединама и даље у порасту због несарадње родитеља.

Подаци из анкете коју је објавила мајка трагично настрадалог Алексе Јанковића из Ниша су поражавајући. У тој анкети, већина основаца се изјаснило да нема са ким да прича о конфликтним ситуацијама, рачунајући ту и своје родитеље.

– Родитељи морају да сносе одговорност, ако њихово дете врши учестало насиље над другом децом у школи, а због малолетности не може да одговара пред законом. Одговорност родитеља је пресудна за сузбијање вршњачког насиља, односно њихова заинтересованост да спрече неадекватно понашање свог детета у школи. Игнорисањем проблема они не штите своју децу него од њих праве још веће насилнике. Због тога предлажемо да, у случајевима када исти починиоци понављају насилништво, одговарају њихови родитељи. То би била снажна порука за наше друштво, да нема заштићених насилника и да сви заједно стајемо у одбрану жртава – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС сматра да би едукација одраслих и деце, повећање одговорности наставника и родитеља ради бржег реаговања на вербалне и физичке сукобе у школама смањило вршњачко насиље. Посебно забрињава све већи пораст насиља на Интернету и друштвеним мрежама, за чије сузбијање посебно могу да помогну родитељи.

 

Извор : ПОКС