КИКИНДА ДОМАЋИН ВЕЛИКОГ КОНЦЕРТА ОМЛАДИНСКОГ ДУВАЧКОГ ОРКЕСТРА СРБИЈЕ

Звуци добро спремљеног репертоара Омладинског дувачког оркестра Србије, на прави начин су бираним тоновима привукли на Градски трг заљубљенике у све оно што дувачки оркестар, кроз разне жанрове може да пружи. Млади музичари из Београда, Панчева, Суботице, Шида, Сенте, Новог Сада и других места, који су своје познанство започели у оквиру кампа, који је други пут организован у Кикинди, увежбали су репертоар и спремно изашли пред публику. Концерт одржан на платоу испред Градске куће отворио је Никола Лукач, први човек града:

-Домаћини смо кампа, у оквиру ког ови млади људи уче да буду део једног овако репрезентативног оркестра, који ево по други пут своје јавно представљање започиње баш у центру нашега града. Подршка и захвалност свима који су део овог лепог културног дешевања у нашем граду и нада да ће се ово дружење уз обиље добрих нота и ритмова наставити и следеће године.

Борис Матијевић, чија је диригентска палица ујединила више од 30 музичара из 12 градова међу којима су ученици основних и средњих музичких школа, студенти академија, професори али и аматери љубитељи музике, препун младалачког ентузијазма и овога пута није крио велико задовољство што се камп одржава у Кикинди:

– Предивно је радити овде, у вашем граду. Обишао сам многе земље и учествовао на бројним камповима, али мало које место у Србији има овакве услове, овако срдачне и изузетне људе који раде са љубављу. Одлична техничка и организациона помоћ, услови рада су заиста на врло високом нивоу.

Идеју, о оснивању оваквог оркестра подржао је Музички центар у Панчеву, а потом и Министарство културе и информисања, као и Град Кикинда и Културни центар Кикинда, , навео је Алберт Нађ, идејни творац и технички директор оркестра.

– Задовољан сам што смо и ове године, по други пут успели да организујемо, како камп, тако и концерт представљања свега што ми уствари и учимо у оквиру кампа. Концерт, којим почињемо свој ангажман и овога пута уприличен је у Кикинди. Трудили смо се да репертоаром задовољимо свачији укус, од класичних композиција, маршева, валцера па до филмске музике и домаћих нумера.

Камп, а самим тим и организација јавног наступа представљају начин да се оваква музика што више приближи млађим нараштајима, мишљења је Валентина Мицковски, чланица ГВ:

„Циљ покретања оваквог кампа је да мотивишемо младе људе да се баве музиком и наравно, сматрам да треба популарисати овакву врсту музике, јер је, на неки начин запостављена“.

У току концерта в.д.директора КЦ-а Марко Марковљев је у име свих музичара, и у име Културног центра искористио прилику и да градоначелнику Лукачу и Граду Кикинди поклони музички инструмент као знак захвалности за подршку и разумевање. Омладински дувачки оркестар Србије, након концерта одржаног у Кикинди наступиће и испред публике у Новом Бечеју, а након тога, пут их води до Мађарске, а на јесен ће се представити и немачкој публици.

Извор: Град Кикинда