КИКИНДА ИМА КВАЛИТЕТНЕ МЕРЕ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Држава је спремна да помогне како би се додатно оснажиле постојеће мере популационе политике које реализује Град Кикинда, а пожељно је и успостављање вертикалне линије популационе политике. То је суштина разговора министарке без портфеља, др Славице Ђукић Дејановић и градоначеника Павла Маркова. Током састанка је констатовано да се, поред пронаталитетне политике и стимулисања рађања, мора решити и проблем активног старења:

– Просечна старост у Кикинди је 44 године. На 1.000 становника роди се 8 беба а, нажалост, умре 16 особа. Код таквог пронаталитетног параметра, али и чињенице да неупоредиво много више људи напусти овај град него што дође да живи, говори да су миграције, посебно унутрашње, велики проблем. Млади људи одлазе у Београд и Нови Сад, или хоће да напусте Србију. Разговарали смо и о заједничком пројекту са УН и Комесаријатом за избеглице. Дакле, желимо да видимо која би то инвестиција или пилот пројекат задржали младе људе у овој срединије- саопштила је др Ђукић Дејановић. Она је похвалила мере популационе политке које се реализују у нашем граду, а као пример навела да се из градског буџета издваја више од 50 милиона динара за транспорт студената и ученика:

– То значи да су носиоци власти свесни реалности да млади треба да буду ти који ће креирати политику и будућност у Кикинди. Размишља се и конкретно ради на томе да се створе услови да се млади школују и образују, да остану у овом граду и фомирају породицу- додала је министарка, док је градоначелник оценио да су направљени конкретни планови и договори:

– Веома је добра вест што ће одређени пројекти, финансирани од стране Европске уније и других фондова, сада бити усмерени ка Кикинди. У претходном периоду, ми смо предузели низ мера у циљу побољшања квалитета живота грађана како би остали овде, али је чињеница да су неки изабрали да свој живот настави на неком другом месту. Сматрам да наших десетак мера популационе политике и годишњи износ од преко 90 милиона динара, потврђују да смо посвећени тој области и да су нам најважнији деца и млади – закључио је Марков.

Извор: Град Кикинда