КИКИНДА ЈЕ ПРВИ ГРАД КОЈИ ЋЕ ДОБИТИ НАМЕНСКИ ИЗГРАЂЕН, ПОТПУНО НОВ И МОДЕРАН ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД.

За изградњу и опремање објекта, који ће се налазити у улици Милоша Остојина биће издвојено више од 700 хиљада евра. Кикиндска локална самоуправа обезбеђује локацију и инфарструктурно уређење, док средства обезбеђују Министарство за рад, борачка и социјална питања и Канцеларија Уједињених нација, за пројектне услуге.

-То значи да имамо подршку и ресорног министарства, али и локалне самоуправе, рекао је Радислав Иветић, директор Центра за социјални рад и додао, сама зграда је три пута већа површински од постојаће, а конципирана је из три целине. У првом делу ће се налазити пријемне канцеларије, у другој ће бити простор искључиво за рад са странкама, док ће у трећој бити радни простор за запослене у Центру и у тај део неће моћи да улазе странке. Да напоменем и да ће бити омогућено и виђење деце, у специјализованом простору, који ће бити прилагођен захтеваним условима. Оно на чега такође рачунам је један део, у ком ће бити смештен архивски материјал, закључио је Иветић.

Пројекат је започео 2019. у сарадњи са УНПОС-ом, са циљем да укупно пет локалних самоуправа у Србији добију исте објекте, уређене по важећим стандардима. Кикинда је један од пет градова у којима ће тај пројекат бити прво реализован, рекао је Светислав Вукмирица, помоћник градоначелника и додао:

-Оно што је битно је да смо ми својом агилношћу и довели до тога да наш град први добије овако једну савремену зграду. Наше обавезе су предвиђене споразумом и одлуком града, да урадимо припремне радње. На првом месту рушење ове постојаће зграде, што је урађено током децембра и јануара, а сада нам следе обележавање терена, геодетско снимање ископа канала, ограђивање градилишта. У марту очекујемо посету министарке, госпође Кисић Тепавчевић, која би требало да удари камен темељац. Објекат ће бити величине 1000 квадрата.

Више локација је било у предлогу, али, како је објаснио Никола Лукач, градоначелник Кикинде, ипак је тим који је радио на одабиру најбољег места, које ће подмирити захтеване услове, изабрао баш локацију у улици Милоша Остојина:

-Мој тим, се максимално залагао да будемо први град који ће средити наш део обавеза, комплетну документацију, наравно уз одређене захтеве и молбе. Све је то услишено и сада ћемо као једини град имати могућност да добијемо комлетно финансирање модерне зграде за социјални рад. Добијамо још један државни пројекат, што је врло битно за наш град. Осим овога, добро знате да она стара зграда није функционална, нема довољно простора. Ту зграду ћемо искористити за потребе неких од секретаријата, или неких од служби Градске управе, што значи да ће тај простор, на тај начин другачије функционисати. Поносан сам на свој тим, који последњих годину дана врло марљиво ради , како бисмо могли да имамо готове пројекте, за која добијамо средства и успешно их реализујемо, као што је то случај са изградњом нове и модерне зграде Центра за социјални рад.

Почетком пролећа би требало да уследи почетак изградње новог објекта Центра за социјални рад у Кикинди. Грађевинска дозвола се очекује у априлу, а у мају завршетак јавне набавке и почетак грађевинских радова.

Извор: Град Кикинда