КИКИНДА НА ДОБРОМ ПУТУ НА ДОБИЈЕ СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКИ САВЕТ У ПУНОМ КАПАЦИТЕТУ

Наш град на добром је путу да коначно добије Социјално-економски савет у пуном капацитету. У фокусу рада будућег вишечланог тела биће решавање свих социјално-економских проблема који су од виталног значаја за креирање бољег привредног амбијента, али и интензивирање дијалога између социјалних партнера. То је, поред осталог, речено на данашњем састанку kом су присутвовали Никола Лукач, градоначелник Кикинде и његови сарадници, као и синдикални лидери нашег града и Покрајине. О важним синдикалним темама дискутовали су још Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника и Саша Танацков, члан ГВ за привреду и инвестиције, као и Илија Дрљић, председника Већа ССС за Кикинду, Нови Кнежевац, Чоку и Нову Црњу, Горан Милић, председника ССС за Војводину и Милина Тушјак, техничка секретарка покрајинског Социјално-економског савета:

-Пре неколико година иницирали смо формирање Социјално-економског савета, а сада смо, искрено се надам на добром путу да ово заживи у пуном капацитету. Уколико се склопе све коцкице, до краја године коначно ћемо формирати Социјално-економски савет, тело у чијем фокусу ће бити проблем рада на нашем подручју. Постигнути договори биће веома значајни за свет рада нашег града, али и ширу заједницу- оценио је Дрљић и наставио:

-Изузетно је значајно да многе ствари и проблеме решава управо Социјално-економски савет. На тај начин спречиће се већ присутни проблеми, попут великих инспекцијих надзора и тужби које притскају приватних сектор. Уверен сам да ћемо на овај начин створити један потпуно нови економски миље. Желимо да будемо поуздан партер локалној самоуправи и предузетницима. Поједини послодавци избегавају формирање синдиката и доживљавају га као неугодног социјалног партнера. Морају да буду свесни чињенице да нису у праву- подвукао је Дрљић, док је Танацков подсетио да је Социјално-економски савет формиран још 2016. године:

-Јасна је била идеја да се успостави маскималан социјални дијалог на трипартитном нивоу између послодаваца, синдиката и локалне заједнице. Како је тада било замишљено, један ос социјалних партнера који би представљао послодавце требало је да буде Регионална привредна комора, и то из два разлога. У Кикинди не постоји Унија послодаваца, па није било услова да зажив тројно партнерство. Ланеје дошло до корекције споразума, заједно са представницима ССС. Међутим, и даље је остало спорто питање Уније послодаваца, с обзиром да већ добрих 15 година безуспешно покушавају да у Кикинди формирају своју подружницу. То је и главна препрека зашто још увек немамо Социјално-економски савет града Кикинде, који функционише у складу са законом. Чињеница је и да овдашњи послодавци нису били заинтересовани да уђу у такву пословну ацоцијацију. На нама је да пронађемо решење које ће бити у складу са законом како би могли да радимо онако како је и предвиђено-предочио је Танацков.

Извор: Град Кикинда