КИКИНДА ПАМТИ И НЕ ЗАБОРАВЉА

Поводом 22 године од почетка НАТО агресије на СР Југославију, данас је у Кикинди одржан комеморативни скуп. Венце крај спомен плоче са именима 37 настрадалих суграђана и скулптуре „Туга“, рад Риста Михића из Београда, положили су Никола Лукач, градоначелник Кикинде и Младен Богдан, председник градске Скупштине. Венце и цвеће положили су чланови породица, борачких организација, удружења ветерана и политичких странака. Скуп уприличен у складу са важећим противепидемисјким мерама је потврдио да Кикинда памти и не заборавља:

– То је један од најболнијих периода у нашој новијој историји. Без одобрења Савета безбедности УН једну суверену земљу је напало 19 чланица НАТО алијансе. Град Кикинда подржао је подизање споменика погинулим војницима и полицајцима током НАТО агресије, али и нашим суграђанима, страдалим и несталим у ратовима током 90-тих – рекао је Богдан и нагласио да је тим чином одата дужна почаст настрадалим суграђанима и члановима њихових породица. Да су помен плоча и скулптура “Туга” откривени на данашњи дан, 24. марта 2018. године, указао је Владимир Радојчић, председник Скупштине удружења “ Српски ратни ветерани”:

– Окупили смо се данас да на 22. годишњицу НАТО агресије одамо почаст настралим и несталим војницима и полицајцима, нашим рођацима, пријатељима, саборцима и суграђанима. Тужна је ово прилика да се сетимо страдања нашег народа у борби за слободу и опстанак. НАТО напад на СР Југославију био је антицивилизацијски и силеџијски чин. Време пролази. Људски је и хришћански праштати, али се никада не сме заборавити- поручио је Радојчић. Након комеморативног скупа у центру Кикинде, градоначелник Никола Лукач и његови сарадници примили су чланове удружења “Српски ратни ветерани”:

– За Србију је ово посебан датум. Сећамо се једне велике несреће и агресије, нечега што никада нисмо мислили да ће нам се десити. Светска неправда те 1999. учињена је тадашњој СР Југославији. НАТО алијанса бомбардовала је нашу земљу, нашу децу, наше мостове, градове и фабрике. Увећ ћемо бити уз породице настрадалих и ветеране свих ратова – поручио је Лукач. У храму Светих Козме и Дамјана вечерас ће се служити парастос за све невине жртве страдале током НАТО бомбардовања.

Извор: Град Кикинда