КИКИНДА, ПРВИ СРПСКИ ПОСЕЋЕНИ ГРАД АЛЖИРСКОГ АМБАСАДОРА У СРБИЈИ

Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, уприличио је пријем за амбасадора Народне Демократске Републике Алжира у Србији, Њ.Е. Фатаха Махраза. Један од разлога прве посете алжирског амбасадора некој српској општини, јесу инвестициони потенцијали и продубљивање сарадње две државе преко мањих градова. Кикиндски градоначелник је том приликом истакао да ће се у наредном периоду одабрати један алжирски град са којим ће Кикинда разменити искуства из свих области, што ће бити први кораци ка сарадњи нашег и неког алжирског града:

“Кикинда сигурно није случајно одабрана. Ми смо у последњих годину дана интензивно радили на промоцији Кикинде, приказали смо све лепоте ншег града, али и инвестиционе потенцијале, тако да није случајно што нам последњих месеци долазе представници многих земаља тражећи да заједнички урадимо одређене пројекте, да вршимо размену наших суграђана, али и да размишљамо о будућим инвестицијама у Кикинди. Мислим да смо на изузетно добром путу да Кикинда постане богатија са још садржаја, а жеља нам је да сарађујемо са градовима из целог света“.

За алжирског амбасадора долазак у Кикинду представља прву званичну посету неком граду у нашој земљи. Теме састанка са градоначелником и његовим сарадницима били су инвестициони потенцијали Кикинде, али и потенцијално продубљивање сарадње између две државе, преко мањих градова. У оквиру посете, предвиђено је отварање изложбе фотографија у Културном центру Кикинда под називом “Алжир – бисер Магреба“, уметничког фотографа, Владимира Лукача:

„Дошао сам у Србију пре шест месеци, а ово је први позив који сам добио од једног градоначелника како бих дошао и открио лепоте овог града. За мене ово није ништа необично јер сам о Кикинди много тога прочитао на интернету. Прочитао сам да се ради о прелепом граду, врло специфичном, са много детаља и понуда. Размишљамо како да се Кикинда побратими са градом, који ћемо наћи, а који има сличну индустрију и потенцијале, како би долазило до чешће размене искустава, да би долазило до размене студената и ђака и да би се створила клима за блискију сарадњу са тим градом-побратимом“.

Извор: Град Кикинда