КИКИНДА У “РИТМУ ЕВРОПЕ”, НАША ДЕЦА ПЕВАЋЕ НА НОРВЕШКОМ ЈЕЗИКУ

Протокол о сарадњи који су потписали Никола Лукач, градоначелник Кикинде и Игор Карадаревић, директор програма “Ритам Европе”, омогућиће најмлађим суграђанима да се опробају у највећем дечјем музичком такмичењу у нашој земљи- “Србија у ритму Европе” на Првој Српској телевизији. У овом формату, ако не рачунамо 2010. годину, Кикинда ће по први пут имати представнике музичког такмичења које већ 13 година окупља децу и омладину узраста од 14 до 20 година. Кикинда ће се, како је данас саопштено, наћи у групи од 24 градова и општина које ће имати представнике у такмичењу “Србија у ритму Европе”:

-Аудицију у Кикинди припремамо током фебруара идуће године, док ће се телевизијски пренос такмичења одржати у септембру. Домаћин ће бити Чачак, победник претходног циклуса. Особеност нашег такмичења је што деца певају на матерњим језицима европских земаља. Победници претходног циклуса из Чачка певали су на шпанском језику. Отуда и ове маске на нашим лицима. Кикиндски представници певаће на норвешком језику, с обзиром да је Нарвик ваш побратимски град, а пропозиције дозвољавају да један град представља до 20 такмичара. У сарадњи са званичницима амбасадер Краљевине Норвешке, кикиндски представници савладаће језик и одабрати песме по сензибилитету извођача – рекао је, поред осталог, Карадаревић. Надовезао се директор “Ритма Европе”, Давид Макевић:

-Циљ овог пројекта јесте афирмација младих талената. Кроз “Ритам Европе”, у нашој и суседним земљама, подстичемо младе таленте. Наша је жеља да Кикинда буде три године присутна у “Ритму Европе”. Са неким градовома сарађујемо пет и више година- подвукао је он. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, сматра да овај пројекат може наш град да још боље промовише на музичкој мапи Србије и Европе:

-Надам се да је ово први корак у нашој дугогодишњој сарадњи. Уверен сам да ће наши представници на норвешком језику исказати сав свој таленат, достојанствено репрезентовати Кикинду и продубити братске односе са Нарвиком, Није мала ствар наћи се у великој групи градова и општина учесника овог такмичења – рекао је Лукач.

Извор: Град Кикинда