КИКИНДА: У СРЕДУ НА СНАГУ СТУПАЈУ НОВЕ РИГОРОЗНИЈЕ ПРОТИВПАНДЕМИЈСКЕ МЕРЕ

Градски Штаб за ванредне ситуације поново је анализирао актуелну епидемилошку ситуацију, донео је бројне нове противпадемијске мере које ће у Кикинди и околних селима почети да се примењу од среде, 15. јула. Ношење заштитних маски обавезно је у затвореном простору, док се забрањује одржавање концерата на отвореном и затвореном. Од среде више нису дозвољене прославе, даће или било каква друга окупљања на отвореном и затвореном простору, уколико догађају присуствује више од 20 особа:

– Забрана важи за ресторане, сале за рођендане и друге објекте, укључујући куће и станове. Од среде с радом престаје рад отворених базена у Кикинди и Банатском Великом Селу. Рад теретана и фитнес сала више није дозвољен – стоји, поред осталог, у саопштењу Градског штаба за ванредне ситуације.

У саопштењу се наводи да се ограничава рад кафића, ресторана и других угоститељских објеката на временски период од 6 до 21 сат, с тим да баште могу да раде до 23 сата. Ношење заштитних маски је обавезно, док столови међусобно морају да буду удаљени метар и по. Непоштовање ових мера биће санкционисано затварањем објеката. Међу новим бројним мерама је и она која се односи на сахране, а дозвољава присуство највише до 20 особа. Толико људи, највише, може да буде у већим трговинским објектима, док је у мањим продавницама тај број лимитиран на два потрошача. Обавезно је ношење маски, спровођење мера дезинфекције и истицање обавештења о максималном броју потрошача. У фризерским, козметичким и салонима лепоте дозвољен је боравак једне особе. У поштама и банкама ограничава се број клијената према броју активних шалтера у сали. Обавезно је ношење маски, уз држање физичке дистанце од најмање два метра. Свим банкама је наложено да поред банкомата уграде апарате за дезинфекцију руку. „Аутопревозу“ је наложено да дезинфикује и проветрава аутобусе после сваке вожње, да користи климу тека ако је температура изнад 28 степени и да обезбеди заштитну опрему за возаче и друго особље. Путници су у обавези да носе маске, али и да седе на прописаној дистанци, тако да ће свако друго седиште у аутобусу бити слободно. Таксисти и њихови путници дужни су да имају маске током вожње. На пијацама ће свака друга тезга бити слободна, а и продавци и купци дужни су да носе маске. У свим провредним друштвима у затвореним просторијама обавезно је ношење заштитних маски, док се препоручује и ношење визира, као и дезинфекција унутар фабрика. Дезинфекција свих јавних површина већ се спроводи.

Извор: Град Кикинда