КИКИНДА УСКОРО ДОБИЈА КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА

Канцеларија за смањење сиромаштва ускоро ће почети да ради при Градској управи, чим се окончају неопходне правне процедуре, а пословаће под окриљем Секретаријата за друштвене делатности. То је данас потврдио Младен Богдан, председник градске Скупштине. Непосредна комуникација са грађанима , теренске посете и конкретна помоћ социјално угроженим особама биће у фокусу рада Канцеларије за смањење сиромаштва. Уколико не постоји директна надлежност ове Канцеларије, грађани којима је потребна помоћ биће упућени у надлежну институцију. Говорећи о мерама социјалне и популационе политике Града Кикинде у 2021. години, Богдан је рекао да су оне бројне и свеобухватне:

-У намери смо да решимо стамбено питање одређеног броја социјално угрожених породица, а овај пројекат стартоваће почетком априла. Ове године отворићемо Прихватилиште за материјално и стамбено незбринута лица. Окончани су радови у згради бившег Старог дома ученика. Преостао је договор са челницима општина Севернобанатског округа о њиховом евентуалном учешћу у овом пројекту, јер је замишљено да Прихватилиште буде регионалног карактера- навео је Богдан и нагласио да ће издвајања локалне самоуправе за мере социјалне и популационе политике ове године бити повећане у односу на претходну, кад је опредељено нешто више од 90 милиона динара. У 2021. Планирано је укупно 95 милиона:

-У области популационе политике планирано је повећање укупног износа једнократне помоћи за прворођено и другорођено дете , у износу од 10,3 милиона динара. Иначе, једнократна помоћ за прворођене дете износи 30.000 динара, а за другорођено 20.000. Остаје и мера новчане помоћи незапосленим породиљама, али и бесплатан боравак деце у вртићима за треће и четврто дете у породици. Лане смо за стипендије издвојиили око 8,7 милиона динара, а исти износ планиран је и ове. Као новина у области популационе политике јесте милион динара за парове који ће се одлучити за вантелесну оплодњу- саопштио је Богдан и подсетио да је локална самоуправа милион динара определила за лечење болесне дете, а 2,5 милиона кикиндској болници. Градска управа је током 2020. издвојила средства социјално угроженим грађнима, у виду једнократну новчане помоћи и за куповину лекове преко Центра за социјални рад, у укупном узносу од око 3,1 милион динара. Тој категорији људи је обезбеђено укупно подељено 1.000 кубних метара дрвета. По кубик огрева добило је 1.000 породица, највише у последњих неколико година. За набавку огрева за социјално угрожене породице, локална самоуправа издвојила је седам милиона динара. Бесплатан превоз ученика који живе у селима, бесплатни уџбеници ђацима из социјално угрожених породица, али и бесплатне ужине за 30 одсто ђака слабијег материјалног стања неке су реализованих мера у години за нама. Бесплатан аутобуски превоз имали су и најстарији суграђани и мештани наших села. Адаптирани су објекти у којима живе социјално угрожене породице.

Извор: Град Кикинда