КИКИНЂАНИ ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖИЛИ ЛЕТЊЕГ СВЕТОГ НИКОЛУ

Слава Града Кикинде, летњи Свети Никола, данас је достојанствено обележена. Литија је прошла тргом и централним градским улицама, уз учешће досад највећег броја грађана. Непрегледну поворку предводили су функционери локалне самоуправе и свештенство СПЦ. У Градској кући обављено је свечано резање славског колача. Кум овогодиње славе био је Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине. Домаћину славе, куму, званицама, али и свим грађанима, славу је честитао јереј Никола Мишковић, старешина храма Светог оца Николе. Он је изразио је задовољство што су заједно прославили летњег Светог Николу, јер је то и њихова храмовна слава:

– Ова кућа је дочекала да након 250 година добије своју славску икону. Сви знамо шта је слава код нас Срба и колико нам она значи. Кућа без иконе није кућа, а Градска кућа од сада, слободно можемо рећи, и наша је кућа- поручио је јереј Мишковић. Домаћин славе, градоначелник Павле Марков, захвалио је на доласку свим гостима, а нарочито представницима амбасаде Руске Федерације:

– Ове године се навршава и 250 година од почетка изградње и богослужења у храму Светог оца Николе. За било какво остварење боље будућности и живота, потребни су константан рад и заједништво. Народи који не знају за своју прошлост свакако да не могу пуно тога да очекују од своје будућности- подвукао је градоначелник, док кум није крио задовољство због указане части:

– Овде сам рођен. У Кикинди сам завршио основну и средњу школу. Иако одавно живим и радим у Новом Саду, овај град носим у срцу. Врло је значајно прослављати славу. Нас Србе, кад су хтели да уништавају, спаљивали су мошти наших светаца, сматрајући да ће тиме да нам униште дух- казао је Галић. Градска управа је поводом обележавања славе града, летњег Светог Николе, расписала конкурс за најбољи славки колач, и то у три категорије: најбољи изглед, најбољи укус и структура и најбољи славски колач. У конкуренцији 14 славних колача, по оцени стручног жирија, по трећи пут тријумфовала Слободанка Радак , испред Удружења жена града Кикинде. Она је потврдила да се више неће такмичити. Тањи Ножици, Директорици Културног центра, припала је награда за најбољи изглед, док је славски колач најбољег укуса донела Бранка Ратић из Уније жена СНС.

Извор: Град Кикинда