КИКИНЂАНИ СВИХ ГЕНЕРАЦИЈА ШЕТАЛИ И ВЕЖБАЛИ

Међународни дан физичке активности поново је у нашем граду обележен акцијом „ Велика шетња у Великом парку“. Најпре је промоција здравих стилова живота уприличена за основце у Бландашу. Занимљиве радионице осмислили су и са малишанима реализовали волонтери Црвеног крста. У организацију добро посећеног догађаја, који је уследио током поподневних сати, укључили су се Дом здравља, Завод за јавно здравље, Црвени крст и Културни центар. Након окупљања у Великом парку, поворка се прошетала до Старог језера. Суграђани свих генерација тамо су плесали, или фежбали са фитнес и инструкторима јоге:

– Драго ми је што смо се по други пут окупили, шетали и вежбали. Било је дивно, надам се и окрепљујујуће. Мото наше манифестације је непромењен и гласи: „Кретањем до здравља“- рекла је Оливера Вучковић Попов из Патронажне службе Дома здравља. О значају физичке активности говорио је и др Бранислав Хачко, начелник Центра за промоцију здравља у ЗЗЈЗ:

– Од 2002. године, 10. мај се обележава с као Међународни дан физичке активности. Циљ је да се станивништу пруже информације о важности физичке активности за наше здравље. Што се тиче наше земље, од 2006. године, откако се прати физичка активност у Србији, регистрован је пораст физички неактивних људи. Тај тренд је у порасту, што је увод у гојазност, висок крвни притисак и шећерну болест. У случају основаца, препоручена дневна физичка активност износи 60 минута, а код одраслих, на недељном нивоу, до 180 минута. Физичка активност превенира многе болести и стања- нагласио је др Хачко.

Извор: Град Кикинда