КИКИНДСКОЈ ХИТНОЈ СЛУЖБИ ТРИ САНИТЕТСКА ВОЗИЛА И ВРЕДНА ОПРЕМА

Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља у Кикинди испоручена су три санитетска возила, медицински апарати, униформе, као и друга вредна опрема, у оквиру завршнице пројекта „Банат 112“, једног од најзначајнијих реализованих прекограничних пројеката Града Кикинде из Програма IPA CBC Romania – Serbia. Званичном уручењу опреме и возила присуствовали су чланови Градског већа Саша Танацков и Небојша Јованов.

“Мислим да је овај читав циклус прекограничних пројектата које смо реализовали у претходним годинама свакако најуспешнији који је Градска управа до сада реализовала. Опрема и санитетска возила су од велике вредности, имајући у виду да је само за њих издвојено 225.000 евра, док преостала опрема која ће служити амбуланти у Хитној служби вреди преко 97.000 евра. Граду Кикинди је у оквиру овог пројекта припало око 349.000 евра, док је укупна вредност читавог пројекта 768.000 евра, који је подељен између Града Кикинде, општине Жомбољ и Црвеног крста Кикинда. Конкурисали смо за нове пројекте, конкуренција је велика, очекујемо да ћемо бити усешно оцењени и да ће наши пројекти бити вредновани и одобрени за финансирање“, истакао је Танацков.

Прекогранични пројекат обезбедио је два сегмента деловања Хитне службе, која има 41 запосленог, од тога 10 лекара, 16 медицинских техничара и 15 возача:

“Два возила су комплетно опремљена, док је треће намењено за превоз пацијената до Новог Сада и Београда. Поред средстава које се користе за имобилизацију и стабилизацију траумтизованих пацијената, налазе се и најсавременији апарати попут дефибрилатора, респиратора, аспиратора и ЕКГ апарата. У оквиру пројекта, добили смо и опрему коју до сада нисмо имали, тако да смо набавили апарат Лукас, за компресију грудног коша, набавили смо ултразвучни апарат, припала нам је лутка, односно фантом којом ћемо моћи да држимо обуке, добили смо монитор за праћење срчаног ритма пацијената, апарат за неинвазивну терапију, а стигле су и униформе за читаву службу хитне мидицинске помоћи, као и део инвентара“, објаснио је начелник Службе хитне медицинске помоћи , др Милош Бајић.

Извор: Град Кикинда