КИКИНДУ ЧЕКА ИЗРАДА ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА

План развоја града Кикинде, будућег стратешког документа, за период од 2021. до 2027. године, неће бити списак лепих жеља, него реалних могућности и потреба- изјавио је Саша Танацков, члан ГВ за привреду и инвестиције, представљајући резултате Стратегије одрживог развоја од 2014. до 2020. године. Стратегијом су у анализираном периоду била дефинисана четири приоритета, 12 стратешких циљева, 33 програма, 184 пројекта и 29 макроиндикатора. У време стварања те Стратегије, незапосленост је била дупло већа у односу на 2020. годину. Као веома значајан економски тренутак, наведено је и отварање граничног прелаза Наково-Лунга:

– Свима нама циљ је да Кикинду учинимо бољим и атрактивнијим местом за живот. Настојимо да привучемо нове инвеститоре, али и да задржимо постојеће, са посебним нагласком да у родни град вратимо младе генерације који одлазе на школовање. То можемо само уколико град има перспективу на којој сви морамо да радимо- изјавио је Танацков и додао да ће се, уместо четири, формирати шест радних група:

– Сада ћемо имати радну групу за економски развој, пољопривреду и село, потом за спорт, омладину и социјалну заштиту. Биће ту још радна група за образовање, културу, невладин сектор, медије и националне мањине. Предвидели смо радну групу за заштиту животне средине, као и за развој инфраструктуре и комуналне делатности- прецизирао је Танацков. Анализа досадашње Стратегије одрживог развоја показала је да је реализовано 61 одсто укупне вредности предвиђене тим документом:

– Реализована су 63 пројекта предвиђена овим докуметом, што је добар проценат, али је реализован и велики број пројеката који се нису наши у акционом плану- рекао је Бранислав Милосав из зрењанинског Регионалног центра за друштвено економски развој. Резултати, закључци и препоруке настали током ове анализе, одлична су основа за израду будућег Плана развоја града:

– Посебно бих похвалио ангажман људи из локалне самоуправе јер су у током реализације пројекта успели да анимирају и приватни сектор. Не може једна локална заједница све сама сама да уради. Неопходни су партнери из приватног сектора. Између осталих, директно су у локалну заједници улагали „Мецафор“, „Ле Белиер“ и „Тиса аутомотив“ и њихов удео је 18,1 проценат- изјавио је проф. др Роберт Молнар.

Извор: Град Кикинда