КИЛОГРАМ ЈАБУКА 20 ДИНАРА, ПРОИЗВОЂАЧИ НЕЗАДОВОЉНИ

Поред бербе јабука на бројним приватним плантажама, берачи су ових дана и у воћњаку Пољопривредне стручне службе Агрозавод из Вршца где се производња одвија по свим правилима струке. Очекују се добри приноси, а једини проблем представља извоз као и цена овог воћа, која је из дана у дан опада.

На парцелама ПСС „АГРОЗАВОД“ из Вршца, засађено је три сорте јабука. Захваљујући повољним временским приликама али и предузетим превентивним мерама, берба јабука се одвија по планираној динамици и ове године се очекују рекордни приноси.

„Код нас на воћњаку су засађене јонаголд, греми смит и златни делишес у укупној површини од 3 хектара у различитој епохи зрелости, односно различитог времена садње. Ми очекујемо род, највише из тзв. старог воћњака око 65 до 80 тона“, каже директорка ПСС „АГРОЗАВОД“.

Иако се очекују добри приноси проблем произвођачима представља ниска цена откупа али и потражња јабука највише на руско тржиште које је све мање заинтересовано за увоз овог воћа.

„Оно што мучи нас и све произвођаче на нашем терену и шире је то што је стао извоз за Русију што немамо домаћег откупљивача и што цена рапидно из дана у дан иде доле. Сада се за килогам јабука добија 20 динара што је за ову годину и ову цену за ову цену репроматеријала заиста мало и што се таквим ценама не покривају ни основни трошкови“, каже директорка ПСС „АГРОЗАВОД“.

Завршетак бербе јабука очекује се за седам дана, а како је Вршац познат и виноградарски крај ускоро се ће бити завршена и берба грожђа. Виноградари су кажу задовољни.

„Родило, Богу хвала била је година чудна мало сунца мало кише али лепа јесен стигла берићетна. Биће лепа вина“, каже Томислав Павловић , виноградар.

Од око 5000 хектра под виноградима у Војводини, око 2000 је на подручју града Вршца тако да ће овај регион понудити доста и грожђа и вина.

Извор: РТВ