КИША ПРИЈАЛА СУНЦОКРЕТУ, АЛИ СЕ ПОЈАВИЛА ПЛАМЕЊАЧА

У пећиначкој општини је овог пролећа сунцокретом засејано око 4.000 хектара, што је много више за разлику од прошле године. Пољопривредни произвођачи су задовољни досадашњом ситуацијом на усевима и надају се да кише више неће бити јер је није потребно. У супротном, влага ће неповољно утицати на сунцокрет, развој болести и лош принос.

Пољопривредници су задовољни тренутним стањем усева, и, како кажу, кишно време је погодовало сунцокрету јер он воли воду, нарочито у време обликовања главица и наливања семена, када је најосетљивији. Али временске прилике последњих дана нису идеалне јер превише кише може лоше утицати на сунцокрет.

Како истичу стручњаци, у последње две недеље дошло је до нагомилавања влаге. Обиласком атара, примећена је и болест пламењача која се испољава у виду жутозелених пега неправилног облика, као последица секундарне заразе.

Поједини произвођачи у Сремском атару, у односу на прошлу годину, у знатној мери су увећали површину под овом уљарицом, а разлози томе, сматрају стручњаци су искуство од прошле године. Остаје само да временске прилике буду наклоњене произвођачима и половином августа успешно отпочне жетва сунцокрета.

Извор : РТВ