КИСАЧКА ПРЕДСТАВЕ ,,ЗАВЕЈЕ“ ПОБЕДНИК 65. РЕПУБЛИЧКОГ ФЕСТИВАЛА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

У периоду од 14. до 22. јуна Кула је по 65. пут била домаћин Републичког фестивала аматерских позоришта Србије. На овогодишњем Фестивалу жирију и публици представила су се аматерска позоришта из Прокупља, Бачке Паланке, Кисача, Ковачице, Чачка, Пријепоља, Кучева и Београда, а по одлуци жирија награда за прво место и златна плакета додељена је аматерском позоришту Културног центра Кисач за представу ,,Завеје“ (,,Сметови“).

Друго место и сребрну плакету освојили су глумци Студија глуме ,,Театар 011“ из Београда за представу ,,Лет изнад кукавичјег гнезда“, док је трећа награда и бронзана плакета припала аматерском позоришту Центра за културу ,,Драган Кецман“ из Кучева за представу ,,Клопка за беспомоћног човека“.

На овогодишњем Фестивалу установљена је и Награда за најбољег младог глумца и младу глумицу која носи име ,,Игор Станић“, а коју додељује Жири домаћина у име Културног центра Кула. Након одгледаних осам такмичарских представа, донели су одлуку да Награду ,,Игор Станић“ ове године добију Јана Чижмански, за улогу Катуше у представи ,,Завеје“ Културног центра Кисач, и Александар Радојковић за улогу Рендала Патрика Мекмарфија у представи ,,Лет изнад кукавичјег гнезда“ Театра 011 из Београда.

Када је реч о појединачним наградама, победничка представа, представа ,,Завеје“ Културног центра Кисач, однела их је неколико: Петер Чањи добио је награду за дизајн светла, Јарослав Зима за ауторску музику, Сандра Галађик и колектив КЦ Кисач за костимографију, а Светлана Гашкова за сценографију и режију.

Када су у питању остале представе, награда за дизајн звука додељена је Наташи Радоњић, за представу ,,Лет изнад кукавичјег гнезда“, а исти ансамбл добио је награду за колективну игру. Награду за адаптацију и драматизацију добио је Срђан Живковић, за адаптацију романа ,,Аризани“, а награду за сценски говор освојио је глумачки ансамбл из Прокупља, за представу ,,Аризани“.

Похвале за глумачка остварења отишле су у руке: Бранислава Чемана за улогу Брезовског у представи ,,Завеје“, Санеле Анкић за улогу Зорице Јанковић у представи ,,Клопка за беспомоћног човека“, Жељка Шкобаља за улогу Маритинија у представи ,,Лет изнад кукавичјег гнезда“, Владимира Јоргића за улогу Билија Бибита у истој представи и Стојанке Ане Ђуровић за улогу госпође Динери у представи ,,Случај породице Зеко“ Културног центра Чачак. Награда за епизодну женску улогу додељена је Марини Мардер за улогу сестре Речид у представи ,,Лет изнад кукавичјег гнезда“, а награда за епизодну мушку улогу Ивану Драгојловићу за улогу Кичице у представи ,,Клопка за беспомоћног човека“. Награда за главну женску улогу додељена је Јани Чижмански за улогу Катуше у представи ,,Завеје“, а награда за главну мушку улогу Александру Радојковићу за улогу Рендала Патрика Мекмарфија у представи ,,Лет изнад кукавичјег гнезда“.

Последње фестивалске вечери, након саопштења резултата изведена је представа у част награђених. Глумице Установе културе ,,Вук Караџић“ из Београда, Дара Џокић, Исидора Минић и Бранка Шелић, извеле су представу ,,Ручни рад“, у режији Милана Нешковића.

Извор: Општина Кула