„КЊИГА НА ДАР“

Историјски архив у Кикинди започео је акцију под називом „Књига на дар“, у оквиру које ће поклонити књиге школама у нашем граду. Циљ је да се школске библиотеке обогате издањима Архива, а књиге ће добити градске и сеоске основне школе, као и средње школе у Кикинди. Свака школа добиће између 40 и 50 књига, а акција је започета у Основним школама „Јован Поповић“ и “Свети Сава“. Акцију је подржала и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Ради се о великодушној иницијативи Историјског архива, у оквиру које ће књиге добити школе и у граду и у околним селима. Књиге су и на српском и на мађарском језику, што ме веома радује. Циљ је очување и неговање љубави према књижевности и историји код деце“, рекла је Валентина Мицковски.

У питању су издања која је Архив објављивао у претходних петнаестак година:

“Основни мотив акције је да се Архив на овај начин представи јавности, а циљ нам је и да школске библиотеке буду богатије и да ученицима приближимо локалну историју. Књиге су углавном историографског садржаја, са фокусом на наш град и северни Банат“, додао је Срђан Сивчев, в.д. директора Историјског архива.

И Рената Вујадинов, наставница српског језика и књижевности у Основној школи „Јован Поповић“ сматра да ће поклоњене књиге много значити ученицима:

“Наши ученици нису досад имали прилику да читају ове књиге, тако да ће нам то много значити у реализацији редовне наставе, али и у раличитим секцијама“, надовезала се Рената Вујадинов.

Извор: Град Кикинда