KNJIGA PANČEVAČKOG AFORISTIČARA OBJAVLJENA U BUGARSKOJ

Zajednička knjiga aforizama pančevačkog satiričara Aleksandra Čotrića (1966) i njegovog bugarskog kolege Valentina Dimitrova (1946) objavljena je ovih dana u bugarskom gradu Varni pod naslovom „Aforistički tandem“ (Aforističen tandem), navodi 013info.

U knjizi se nalazi po hiljadu aforizama dvojice istaknutih balkanskih autora kratke forme, svrstanih u osam tematskih poglavlja. Specifičnost knjige je što su čitaocima predstavljeni „aforizmi blizanci“, odnosno misli koje se odnose na iste pojave, događaje, procese i pojmove, ali uz korišćenje različitih poetika, leksike i stilskih sredstava. Čotrićeve aforizme preveo je na bugarski jezik i izabrao Valentin Dimitrov. U osvrtu na ovu knjigu, glavni urednik sofijskog satiričnog časopisa „Stršel“ Mihail Vešim, napisao je da su „Čotrić i Dimitrov balkanska verzija ruskog satiričnog dvojca – Iljfa i Petrova“.

Aleksandar Čotrić već je poznat bugarskim ljubiteljima satire, jer je u susednoj zemlji dobio prestižnu nagradu „Aleko“ za najbolju satiričnu priču 2013. godine, a godinu dana kasnije na bugarskom je objavljena njegova knjiga priča „Časna poslanička“. Čotrić je prošle godine u Sofiji predstavio antologiju bugarskog aforizma „Trn i ruža“ (Zavod za udžbenike iz Beograda), koju je priredio i preveo na srpski jezik, sa oko dve i po hiljade misli 180 bugarskih autora.

Promocija knjige „Aforistički tandem“ i Antologije bugarskog aforizma biće narednih dana predstavljena u Centru za kulturu u Ivanovu, mestu u pančevačkoj opštini u kojem žive i pripadnici bugarske nacionalne zajednice.

Izvor: 013info