KNJIGE SU U MODI – povodom 23. međunarodnog sajma knjiga Knjiga glavu čuva… piše Dragoljub Selaković

Od srede 07. marta do ponedeljka 12. marta Novosađani će imati priliku da sa posebnim sajamskim popustima dođu do željenih naslova knjiga. U navedenom terminu se odvija 23. međunarodni sajam knjiga, u narodu poznat kao „Salon knjiga“. Kao i prethodnih nekoliko godina u okviru ovog sajma održavaju se još dve značajne manifestacije: ART EXPO  – izložba umetnosti i „Putokazi“ koji promovišu profile obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu, traje od 8. do 10. marta.

Izložba ART EXPO je promotivnog i prodajnog karaktera, obuhvata predstavljanje umetničkih galerija i pojedinaca, tematske postavke, promociju umetničkih rukotvorina i antikviteta, međunarodnu likovnu koloniju… Centralni događaj ove manifestacije je dodeljivanje  Nagrade „Sava Šumanović“, koja se dodeljuje za domete u likovnom izrazu.

фото: Новосадски сајам

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi” traje od 08. do 10 marta a ove godine se organizuje trinaesti put a prvenstveno se bavi promocijom obrazovanja za sve i afirmacijom doživotnog obrazovanja. Prošle godine akcenat je bio na dualnom obrazovanju, a to će i u 2018. godini biti jedna od glavnih tema. Na „Putokazima” se pored fakulteta predstavljaju i naučni instituti, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine a promoviše se i ponuda obrazovnih institucija u inostranstvu.

Kao i svake godine Sajam knjiga u 2018. godini okuplja izlagače iz oblasti književnosti, izdavaštva i medija, srpske izdavače iz regiona, izdavače na jezicima nacionalnih zajednica sa posebnim akcentom na promociju bibliotekarske delatnosti. U toku sajma se i ovoga puta organizuje književna manifestacija „Dani Laze Kostića“ (susreti izdavača, pisaca, kritičara i publike) u okviru koje se dodeljuje istoimena nagrada za književno stvaralaštvo, Nagrada za izdavački poduhvat godine i specijalna priznanja.

Podvlačimo da je ulaz na Sajam besplatan a posetioce pored uobičajenih sajamskih popusta na cene knjiga očekuju posebna iznenađenja, nagradne igre…