КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МИОДРАГ ЋУПИЋ“ ПЕСНИКУ БРАНИСЛАВУ ЗУБОВИЋУ

Регионална књижевна награда „Миодраг Ћупић“, једногласном одлуком жирија припала је Браниславу Зубовићу, песнику из Новог Сада, уреднику књижевног програма и издавачке делатности у Јавној библиотеци „Данило Киш“ и секретару Фестивала поезије младих, за књигу поезије „Тремор“. Истовремено, добитник ове награде је и песник Александар Ћуковић из Никшића, за књигу поезије „Херостратов асистент“.

Жири је одлуку о двојици лауреата овогодишње награде донео у саставу: Андрија Радуловић (председник), проф. др Радоје Головић (члан) и Миомир Ђуришић (члан).

„Бранислав Зубовић је написао књигу поезије ‘Тремор’ у стилу старих мајстора, ослањајући се на понајбољу традицију српске поезије, књигу без позе, низајући потресне слике где се иронија повлачи пред стварношћу, будно ослушкујући судбину човјека и свијета“, наведено је у образложењу жирија у делу који се односи на одлуку да награду добије песник Зубовић.

Књижевна награда „Миодраг Ћупић“ састоји се од плакете са ликом Миодрага Ћупића (рад вајара Света Радовића), дипломе и новчаног износа. Досадашњи добитници награде су истакнути књижевници: Срба Игњатовић, Илија Лакушић, Ранко Јововић, Зоран Костић, Гојко Ђого, Радомир Уљаревић, Тодор Живаљевић, Будимир Дубак, Милутин Мићовић, Зоран Пешић Сигма, Новица Ђурић, Милица Краљ и Вишња Косовић.

Награда „Миодраг Ћупић“ лауреатима биће уручена током овог месеца у Подгорици.

Извор: Општина Врбас