КО ЈЕ БИО ЦАР ЈОВАН НЕНАД ЦРНИ?

На Отвореном универзитету одржана је историјска трибина „Ко је био Цар Јован Ненад Црни“? О Црном Човеку говорио је Др Борис Стојковски, аутор монографије „Цар Јован Ненад“ (Српски институт, Будимпешта 2018). Трибину је водио Миодраг Радојчин, публициста, аутор књиге „Тајанствени ходници Црног цара“, наводи суботица.инфо.

Стојковски је за монографију о Цару Јовану Ненаду консултовао преко 200 библиографских јединица, објављену и необјављену историјску грађу и изворе на латинском, мађарском, српском (српскохрватском), немачком. енглеском. француском, италијанском, шпанском, турском и словеначком језику. Куриозитет је и постојање једног извора на глагољици. Ово је, до сада, најкомплетнија студија о Цару Јовану Ненаду.

На трибини је дат озбиљан критички осврт на бурно време после Мохачке битке, од токајског сабора 1526. године, до  лета 1527. године, када Јован Ненад гине. Дат је историјски оквир, позорница на којој је деловао Цар, али се говорило и о потоњим временима, о различитим идеолошким представама, o националним и романтичарским заносима који су портретисали Црног Цара.

Организатор историјске трибине о Јовану Ненаду Црном је Удружење Срба града Суботице „Арсеније Чарнојевић“.

Извор: суботица.инфо