КОДЕКС ПОНАШАЊА СЛУЖБЕНИКА ЈЕ БЕСМИСЛИЦА ПОВЕЋАТИ ПЛАТЕ ЗАПОСЛЕНИМА У ОРГАНИМА АПВ

„Српска радикална странка је на последњој седници Скупштине АП Војводине гласала против тзв. Кодекса понашања службеника и намештеника у органима АП Војводине, јер он представља прворазредну бесмислицу и шарену лажу. У последњих двадесетак година, после досманлијске булдожер револуције, нагледали и наслушали смо се ми, српски радикали, којекаквих будалаштина, глупости и новотарија сервираних из кухиње Савета Европе и Европске Уније. Једна од тих бесмислених новотарија је усвајање разноразних кодекса, који су, по правилу, остајали мртво слово на папиру, без практичне и ваљане примене у пракси. Српска радикална странка апелује на напредњачки покрајински режим да прекине да се бави глупостима и да, тим истим запосленима, којима намећу непримењива правила понашања, повећају зараде. За разлику од више стотина функционера и тзв. службеника на положају који имају високе зараде, највећи део покрајинске администрације ради за бедне плате и на ивици је егзистенције.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе Српске радикалне странке у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао, да је најурнебесније и најлуђе то, што нам етичке кодексе и кодексе за борбу против корупције намеће најгломазнија и најкорумпиранија администрација на свету – Европска Унија.

„Кодекс понашања службеника и намештеника у покрајинским органима прописује строгу политичку неутралност и забрану политичког утицаја на друге људе. Међутим, службенике у покрајинским органима је, махом, запослила политика и они политику, кришом или јавно, бистре свакодневно. Никакав кодекс то неће променити, нити спречити. По налогу ЕУ сви парламенти у Србији усвајају тзв. етичке кодексе, а посланици и одборници се заклињу, између осталог, да неће трговати изборном вољом грађана и да, неће мењати странку за време мандата. Међутим, добар део тих који су потписали етички кодекс, украде мандат матичној странци и прелети у табор владајућих партија, без икаквих последица. Дакле, кодекси које прописује и намеће ЕУ су обична утопија и мртво слово на папиру.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да је срамота, што разноразни „стручњаци“ са лажним факултетским дипломама на високим позицијама у покрајинској администрацији имају 3-4 пута веће плате, од већине запослених у органима АП Војводине.

„Брука и срамота је што радници обезбеђења, курири, возачи, спремачице, конобари и мајстори у покрајинским органима раде, једва, за минималац. Српска радикална странка апелује на напредњачку власт у Покрајини да донесе нову систематизацију радних места и да хитно, без одлагања, створи услове за повећање зарада најслабије плаћеним радницима.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.