KOLIKO KOŠTA NAJSKUPLJE DOMAĆE VINO?

U predstavljanju srpske autohtone sorte prokupac, na scenu je stupila etiketa Breg 2015 iz vinarije Doja. U pitanju je nešto manje od 1.500 proizvedenih boca stopostotnog prokupca, trenutno najskupljeg na tržištu (2.400 rsd), a priliku da ga probaju imaju za sada samo gosti desetak elitnih srpskih restorana. Šta je zapravo Breg i sa kojom je namerom nastao, pitali smo Gorana Todića, vlasnika vinarije Doja.
– To je nešto što želimo od prokupca, smer u kojem ćemo ići. Sve kreće iz vinograda, smanjivanje rodnosti i druge mere, najviše jedan grozd po lastaru. Bitno je da biljka bude provetrena, zdrava i da idemo na fenolnu i aromatsku zrelost.
Grožđe za Breg dolazi iz najboljeg dela vinograda po imenu Srednji breg, sa nadmorske visine od 480 metara, gde su podloga i uticaj vetrova jasno drugačiji nego u ostatku vinograda. Crvena zemlja sa dosta kamenja oduvek je davala specifičan kvalitet, drugačiji, manji rod.
– Znam taj položaj odranije – objašnjava Todić. – Bobice su manje, biljke manje bujne, a vinograd je u desetoj godini. Zato smo grožđe odatle izdvojili između 15. i 20. oktobra i nakon dvadesetak dana maceracije polegli vino u francuski i delom srpski barik, gde je ležalo dve godine, a kasnije još jednu u boci. I još jedna bitna stavka: Breg će se proizvoditi samo u najboljim godinama.
Breg 2015 nakon dekantiranja daje blage ali veoma zanimljive asocijacije na duvan, što se prepliće sa višnjom i sitnim bobičastim voćem, čime je apsolutno drugačiji od svakog poznatog predstavnika ove sorte. Na ukusu se javljaju izuzetno visoke ali prijatne kiseline, tanini su zreli, softani i postojani, što ukazuje na veliki potencijal odležavanja. U dugoj završnici ponavlja se senzacija duvana, pa i crne čokolade, čime ovo vino sa 13 % alkohola zaogrće braonkasti plašt elegancije. 
Izvor: www.ekapija.co