KOLIKO POMAŽU SUBVENCIJE ZA GORIVO

Subvencije za poljoprivrednike su delimično obradovale paore. Koliko im je dobrodošla isplata subvencija za gorivo, da li su dovoljne, hoće li i kako koristiti ostale državne pare? Poljoprivrednici tvrde da ipak nisu dobro obavešteni. 

Sonćanski ratari kažu da su subvencije dobrodošle, ali su dovoljne samo za one koji obrađuju 20 hektara. Dejan Stojaković iz Sonte ima 90 hektara zemlje i ovog meseca dobio je subvencije za 400 litara dizela, dok je njegova godišnja potrošnja oko 6.000 litara derivata za sve površine.

“Subvencije mi znače, ali mogle bi biti i veće za gorivo i da barem dobijamo subvencije za gorivo do 100 hektara, a ovako dobijamo samo za 20 hektara”, kaže on.

Zoran Krstin sa 40 hektara prošle godine skinuo je dobar rod kukuruza, soje, suncokreta, a pored subvencija za gorivo prošle godine je na kredit kupio novi traktor.

“Cena goriva je opet otišla gore, nisam ni računao koliko me to sve izađe, ali ipak je malo, jer se daje samo za 20 hektara. Da se akciza za nas poljoprivrednike izbaci skroz, onda bi se to moglo svesti na neku normalnu računicu. Ali, mora se bar nešto, ako daje išta daj da uzmemo šta se daje”, objašnjava Krstin.

Svaka pomoć je dobrodošla, ocenjuje sonćanski ratar Zoran Arsić.

“Mi znamo da država nema, da bi dala više da može. Ali, trebalo bi da nam daje više, jer na primer u okolini, kod komšija Hrvata oni imaju plavi dizel plus subvencije. Mi nemamo plavi dizel i plaćamo akcize. Ma, samo kada bi nam skinuli te akcize. Svaka pomoć je dobra, ali mislim da nam treba više da bi zadržali mlade na selu”, smatra on.

U Sonti ima oko četrdesetak poljoprivrednih gazdinstava.

Oni ističu da bi koristili ostale državne subvencije, ali da nisu dovoljno informisani o načinima na koje mogu iskoristiti svoja prava.

U upravi za trezor kažu do će se do kraja aprila predavati zahtevi za subvencije za gorivo, te da je kako je i najavljivano isplata ratarima počela početkom marta.

Izvor: RTV