КОМЕСАР ЕЛИЗА ФЕРЕИРА УГОСТИЛА ПРЕДСТАВНИКЕ 50 РЕГИОНА, МЕЂУ ЊИМА И КАНЦЕЛАРИЈА АПВ

У Бриселу је 18. фебруара 2020. године у седишту Европске комисије одржан редовни годишњи састанак комесара задуженог за кохезију и реформе Елизе Фереире и представника регионалних канцеларија у Бриселу. Састанку су присуствовали представници око педесетак регионалних канцеларија, а међу њима и представници АП Војводине у Бриселу.
Комесар Фереира је истакла да се нада успешној сарадњи са представницима региона у току свог мандата, посебно јер се већина кохезионих политика спроводи управо на нивоу локалних и регионалних власти. Апострофирано је да акценат будућих кохезионих политика, посебно у светлу Вишегодишњег финансијског оквира (МФФ), треба бити у оквиру политика и пројеката заштите животне средине, односоно борбе против негативних ефеката климатских промена. Комесар је говорила о будућим изазовима транзиције економије у којем ЕУ има за циљ да са класичне/индустријске економије пређе на зелену економију.
Представници региона из земаља чланица ЕУ, изразили су забринутост у вези са најавом смањења кохезионог буџета у предстојећем МФФ, а у корист Европског инвестиционог фонда. Директор канцеларије Корушке (Аустрија) позвала је комесара да се у току предстојећег мандата, између осталог, усредсреди на интензивирање прекограничне сарадње, посебно у оквиру инструмента Европско груписање за територијалну сарадњу (ЕГТЦ). Представници региона Кошице су истакли да су кохезиони фондови веома важни у политикама задржавања младих у регионима Словачке, односно у циљу чувања радних места. Регион Хелсинки из Финске, указао је комесару на важност подршке политикама иновација.
Представници АПВ разменили су контакте са кабинетом новоизабраног комесара, као и са појединим представницима регионалних канцеларија.