КОМПАНИЈА „ТИСА АУТОМОТИВ“ ОТВАРА ПОГОН У КИКИНДИ

Директори компанија „Јафа“ Бојан Кнежевић и „Тиса аутомотив“ Акош Барна, у присуству градоначленика Кикинде Павла Маркова, потписали су данас Уговор о закупу старог погона компаније „Банини“, који се налази у улици Николе Тесле. Парафирањем документа створени су услови за отварање 320 радних места у Кикинди. Према речима Маркова отварање погона представља значајан догађај за Кикинду, те да се услови пословања у граду перманетно побољшавају.

– Тренутно имамо око 3100 незапослених особа, што је суштински дупло мање у односу на бројку која је била када смо преузели вођење града. Наш циљ је да наставимо овим темпом и да у наредном периоду доведемо незапосленост на најнижи ниво последњих деценија – рекао је Марков и додао да потписани Уговор говори да Кикинда иде напред и остварује позитивне резултате.

Мађарска компанија „Тиса аутомотив“ послује у Сенти и Бечеју и запошљава око 1900 људи, од којих су око 700 њих из Кикинде. У новотовореном погону, за почетак, радиће 320 радника, од којих ће половина бити новозапослених, а 160 радника прећи ће из сенћанске фабрике. Директор компаније „Тиса аутомотив“ нагласио је значај Кикинђана у раду и развоју фабрике у Сенти.

– Да није било њих, ми не бисмо били ту где јесмо. Они поред осмочасвоног рада проведу још два сата у путу током дана. Пуно њих из града Кикинде је напредовало, тако да нам руководство у новом погону неће представљати проблем – рекао је Акош Барна. Крајњи циљ је да до јула наредне године кикиндски погон компаније „Тиса аутомотив“ има хиљаду запослених, те да сви Кикинђани који сада раде у Сенти имају радно место у родном граду.

Одлука да отворе погон у Србији 2014. године, према речима председника Одбора директора „Тиса групације“ Андраша Гладинеца, у оквиру које послује „Тиса аутмотив“, испоставила се као најбоља коју су донели у последњих 30 година. Компанија „Јафа“ подржала је пословни подухват мађарске фабрике и према речима директора Бојана Кнежевића представља значајну ствар за Кикинђане. Стари погон фабрике „Банини“ издат је на годину дана, а руководство „Тиса групације“ након тог рока одлучиће да ли ће он бити продужен или ће почети изградњу нове фабрике.

Извор: Град Кикинда