КОМПАНИЈУ “ZOPPAS” И КИКИНДУ ПОСЕТИЛА АМБАСАДОРКА РУМУНИЈЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ

Фабрику “Zoppas”, која у Кикинди послује од 2016. године и запошљава 700 радника, данас је посетила Силвиа Давидоиу, амбасадорка Румуније у нашој земљи. Производни погон обишла је у друштву Николе Лукача, градоначелника Кикинде. Њихов домаћин био је Дорел Еначе, генерални директор фабрике “Zoppas”:

-Ово није мој први боравак у Кикинди, будући да сам током “Дана лудаје” посетила ваш град. Поносна сам јер се овде могу видети реални резултати рада две пријатељске државе. Србија и Румунија се суочавају са истим проблемима, а то је одлазак младих људи у иностранство. Свака прилика да им се омогући да остану даје неку перспективу- рекла је амбасадорка Давидоиу. Упитана да одговори кад се може очекивати да међународни гранични прелаз Наково – Лунга почне да ради 24 сата, одговорила је да је то још увек нерешен проблем:

-Осим бирократских проблема, ковид је додатно искомпликовао целу ситуацију. Амбасадори имају лимитирану моћ, али могу да скрену пажњу матичним државама и властима о неоходности да овај гранични прелаз продужи радно време. Тако бисмо помогли људима који раде с обе стране границе, али и привреди – додала је она. Пре доласка у фабрику “Zoppas”, амбасадорку Румуније је у Градској кући примио Никола Лукач, градоначелник Кикинде:

-Разговорали смо о неким будућим пројектима, али и о квалитетно реализованим пројектима прекограничне сарадње Кикинде и неколико румунских локалних самоуправа. Кикинда добро сарађују са румунским партнерима. Разговарали смо и о наредном позиву прекограничне сарадње за период од 2021. до 2027. године, чије се отварање очекује почетком идуће године. Било је речи и о брзој саобраћајници која ће повезати Сомбор и Кикинду, односно граничне прелазе Бачки брег и Наково, а тиме и суседну Румунију- изјавио је Лукач, док је директор “Zoppas”а подвукао да су у локалној заједници пронашли правог парнера:

-Односи са градоначелником и локалном администрацијом су више него одлични. Повећавамо број запослених из Кикинде у нашој румунској фабрици. Запослили смо 250 радника из Кикинде. Иначе, кад је фабрика отворена, на челу је био румунски менаџмент. На руководећим местима били су и људи из Италије. Сад је менаџмент српски, осим једне особе. Веома смо поносни на сва достигнућа у овој фабрици- рекао је Дорел Еначе, генерални директор. Он је потврдио да су због ковид ситуације пролонгирани развојни планови, који су подразумевали пребацивање једне производне линије из Румуније у Кикинду и додатно запошљавање.

Извор: Град Кикинда