КОНЦЕРТИ У ПЕЋИНАЧКОМ КЦ-У НАДМАШИЛИ ОЧЕКИВАЊА

Концерти у оквиру пројеката „Заједно у ритму на селу – класична музика у цртаном филму“ и „Без граница – музика као инструмент инклузије“, одржани су у петак, 22. октобра, у сали Културног центра Пећинци. Пећиначки Културни центар и Основна музичка школа „Теодор Тоша Андрејевић“ из Руме, са истуреним одељењем у Пећинцима, засебни су носиоци ових пројеката, те су удружили своје ресурсе у њиховој реализацији. Сарадња ове две институције културе, уметности и образовања резултирала је низом концерата, од којих су највећи и најзначајнији одржани управо у Пећинцима.

Наступило је око шездесет ученика и наставника са тридесет тачака. Од инструмената су били заступљени управо они смерови које деца могу похађати у музичком одељењу у Пећинцима: клавир (наставница Нина Кобаш, калвирска пратња Милош Андрић), тамбура (наставник Дејан Ћирковић), хармоника (наставници Никола Јовановић и Никола Пантелић) и гитара (наставници Виктор Ђурић и Милош Марић). Хор, који води наставница солфеђа, Данијела Хорњак, као најрепрезентативнији пример заједничког музицирања, наступио је са четири тачке.

Публика је имала прилику да ужива како у популарним мелодијама из Дизнијевих филмова, са којима су се пећиначки основци упознали путем тринаест музичко-едукативних радионица, реализованих током октобра у скоро свим селима општине Пећинци, тако и са најпознатијим примерима класичне музике, затим поп и народне музике, као и дечјих песама. Поред музицирања деце, и наставници су узели учешће како би показали својим ученицима колико могу постићи својим радом.

Пројекту и концертима придружили су и гости. Чланови литерарне радионице „Дружина дугиних боја“, под менторством Радована Дрљаче, Ана Радаковић и Јованка Џакула написале су две песме специјално за овај пројекат, односно на тему једнакости, под називима „Другачији“ и ,,Шта је срећа?“. Поред њих, позиву Културног центра Пећинци одазвао се и трећи разред ОШ „Слободан Бајић Паја“ из Доњег Товарника, са учитељицом Миленом Харамбашић. Учитељица Милена већ дуго спроводи пројекат под слоганом „Покрени се“, те са својим ученицима свакога дана увежбава ритмичко-музичке кореографије на различите музичке жанрове. За ову прилику су извели кореографију на чувени ,,Радецки марш“ Рихарда Штрауса.

Координатор оба пројекта, Бранислава Трифуновић, сматра да су задовољили и надмашили циљеве који су постављени у пројектима.

,,Након два концерта у румском Културном центру, намењених младима са сметњама у развоју и особама са оштећењем вида, а посебно концертима у Пећинцима, надмашили смо сва очекивања у одзиву публике и медијском одјеку који су ови концерти задобили. Заједничка црта ових пројеката лежи у препознавању способности музике и уметности да буде друштвено ангажована, те је овим путем искоришћена не само као инструмент инклузије, већ и као средство повезивања унутар локалне заједнице, али и међуопштинског простора“ – изјавила је Трифуновић.

Последњи концерт, намењен ШОСО „Антон Скала“ у Старој Пазови, одложен је услед пандемиолошке ситуације за другу недељу новембра.

Сарадници и пријатељи пројеката су: Општина Пећинци, Општина Рума, Центри за социјални рад Пећинци и Рума, Црвени крст Рума, Културни центар Рума, Установа за пружање услуга социјалне заштите „Солидарност“, Дневни боравци за децу и младе са сметњама у развоју у Суботишту и Руми, Сремске новине и Румске новине.

Покровитељи пројеката су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине.

Извор: Општина Пећинци