КОНФЕРЕНЦИЈА „ ЈАЧАЊЕ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ У СРБИЈИ – НОРДИЈСКА ИСКУСТВА“

У Привредној комори Војводине одржана је конференција под називом „ Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“. Ово је прва у серији догађаја, а организована је у партнерству са Привредном комором Војводине, Нордијском пословном алијансом , Налед-ом, а у сарадњи са Скупштином АП Војводине, Градом Новим Садом и Привредном комором Србије.

Секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине Бранислав Мамић истакао је да је Привредна комора Војводине препознала значај циркуларне економије и основала савет за циркуларну економију који окупља све оне који разумеју важност те области. Ово је прилика да искористимо знање и искуства земаља Нордијске алијансе који су у том процесу већ далеко одмакли истакао је Мамић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор захвалио је амбасадама Нордијских земаља на вишегодишњој сарадњи која и данашњим сусретом добија нове обрисе. Циркуларна економија је актуелна и важна тема која би се могла објаснити као круг између производње отпада и саме производње. То је заправо друштвени оквир враћања у нормалност и у овом тренутку је потребно фокусирати се управо на ту проблематику истакао је Пастор. Србија има пуно посла у тој области, имамо неопходне нормативне оквире као и свест , и драгоцена нам је помоћ о којој ћемо разговарати на конференцији.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да циркуларна економија некоме звучи логично, некоме рогобатно а у ствари све је једноставно. Отпад треба да посматрамо као предност и да га користимо као економски потенцијал. Морамо мењати навике и размишљања, то је наша обавеза према новим генерацијама. Град Нови Сад настоји да буде зелени град, купили смо 130 аутобуса на ЦНГ, и тако заменили 70 посто возног парка ЈГСП, а сада уз помоћ ЕБРД купујемо првих десет електричних аутобуса истакао је Вучевић.

Амбасадорка Данске Сузане Шајн истакла је важност едукације најмлађих о правилном третману отпада, јер ће како је истакла они учити своје родитеље о томе.

Амбасадор Норвешке Јерн Јелстад изјавио је да су потребне иновације, али и друштвено- корпоративна и грађанска одговорност у преласку на обновљиву економију.