КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ТУРИЗМА

У Привредној комори Војводине одржана је Конференција  уочи обележавања Светског дана туризма.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да je   укупан  број туристичких долазака у Републику Србију у периоду јануар – јул 2023. године износио је 2,3 милиона, што је за 13% више у односу на јануар – јул 2022. године. Домаћи туристи су остварили 51% укупних долазака, док су 49% били доласци страних туриста. Од укупног броја туристичких долазака, 17% су чинили доласци на подручју АП Војводине.  Број долазака  страних туриста у Војводину  повећан је  за 8% у односу на период јануар – јул 2022. године.

У Војводини је  најпосећенији био Град Нови Сад, где је забележено 133 хиљада долазака туриста, што је за 12% више у односу на исти  период прошле године а већина су били страни туристи.

Покрајински секретар за привреду и туризам Др Ненад Иванишевић истако је да  је Покрајинска влада у протекле две  године определила  преко 700 милиона динара за директну подршку развоју туристичке инфраструктуре. Томе иду у прилог и чињенице да је у октобру 2022. године што се тиче туристичке посећености неупоредиво боља статистика у односу на целу 2019. годину , а према досадашњим резултатима и ова година завршиће се са бољим резултатима негопретходна. Стабилне финансије у Републици Србији доприносе стабилним финансијама у АП Војводини и ми ћемо наставити да улажемо у развој туристичке инфраструктуре. У наредном периоду биће расписан нови конкурс за директну подршку пружаоцима услуга у туризму. Оно што се најављује као новина јесте издвајање набавки за електричне аутомобиле и електричне бицикле . Најављујући престојећи Сајам туризма у Новом Саду Иванишевић је истакао да ће се на павиљону секретаријата представити и туристичке организације Босне и Херцеговине као и града Требиња.

 

Оснивач и директор агенције Бит Ивентс Немања Димић  рекао је да је важно да се одржавају овакви скупови како би се разговарало о начинима унапређења туризма.

На догађају су одржана два панела на којима се разговарало о иновацијама у туризму као и руралном и винском турозму у АП Војводини.