КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ „НАГРАДЕ ЕУ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ/НАГРАДЕ ЕВРОПА НОСТРЕ 2018“ И „ГРАНД ПРИЈА“ ПРОЈЕКТУ „ВЕКОВИ БАЧА“

Данас, 28. јуна 2018. године, у 12.00 часова, у простору Тврђаве Бач у Бачу, одржана је  конференција за новинаре, поводом доделе „Награде  ЕУ за културно наслеђе/ Награде Европа Ностра 2018“, односно признања „Гранд при“ пројекту „Векови Бача“ које је тај пројекат добио протекле седмице у Берлину.

фото: Н.К.

На конференцији су говорили покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, координатор пројекта Славица Вујовић и заменик председника општине Бач Зденко Колар.

фото: Н.К.

„Награда  ЕУ за културно наслеђе/ Награда Европа Ностра“ најугледнија је европска награда у области културног наслеђа, а за њу је ове године конкурисали 160 пројеката из целе Европе, а пројекат „Векови Бача“ је један од укупно 29 пројеката којима је она и додељена. Међу тих 29 пројеката, стручна комисија најугледније европске мреже за заштиту културног наслеђа „Европа Ностра“ је, због изузетног квалитета,  издвојила седам и наградила их и „Гранд пријем“, а међу њима се нашао и пројекат „Векови Бача“, један од свега три пројекта у категорији конзервације којима је припало то највише признање.

фото: Н.К.

Пројекат „Векови Бача“ је иначе осмислио и реализовао Покрајински завод за заштиту споменика културе, а партнери у том великом подухвату су му били Фонд за очување културно-историјског наслеђа „Векови Бача“, из Бача, и Технолошки факултет и Музеј Војводине, из Новог Сада.