КОНФЕРЕНЦИЈОМ У СОМБОРУ ОЗНАЧЕН ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „ЗАПЛОВИМО СРБИЈОМ“

У Великој скупштинској сали данас је одржана конференција поводом званичног почетка пројекта „Запловимо Србијом“. Конференцији су присуствовали представници Градске управе, на челу са градоначелником Сомбора, Антониом Ратковићем, начелник Западнобачког округа, Горан Нонковић, као и градоначелници, председници општина и начелници округа.

У оквиру овог пројекта планирана је изградња пристаништа мањих капацитета на каналима код насељених места, што би уврстило Сомбор на мапу градова који су носиоци каналског туризма у Србији. Тим поводом, градоначелник Сомбора истакао је да се ради на завршетку пројектно-техничке документације за овај пројекат, који ће трајати три године.

„Географски положај Сомбора, граничимо се са Републиком Мађарском и Републиком Хрватском, богатство речне и каналске мреже, нам даје за право да у Сомбору искористимо овај потенцијал за наутички туризам. Ми ћемо наставити са припремом пројектно-техничке документације са завршетком плана детаљне регулације проширењем да поред обновљеног музеја Батинске битке, овде додамо још садржаја, као што су шетне стазе, туристички информативни центар, одмаралишта, спортско рекреативни терени и свакако оно око чега највише улажемо енергије, да се изборимо за међународно путничко пристаниште на Дунаву, код Бездана“, рекао је Ратковић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, нагласио је да циљ овог пројекта да се искористи потенцијал речне мреже Србије, како за транспорт терета, тако и за транспорт путника, али и за општи развој земље.

 „Ја ћу вам рећи да ћемо ми градити марине у Смедереву, Великом Градишту, у две фазе, у Голупцу, Кладову и Сомбору. Радићемо у Баноштору међународно путничко пристаниште, недавно смо отворили међународно путничко пристаниште у Сремској Митровици, управо завршавамо у Шапцу, што значи да ћемо рецимо моћи да имамо речни превоз између Шапца и Сремске Митровице или између Сремске Митровице, Шапца и Београда, што до сада није било могуће,али нема разлога да се то не догађа. Имаћемо понтоне за линијски саобраћај у Сремском Карловцу, Новом Саду и Сомбору, имаћемо понтоне за каналски саобраћај у Новом Саду, Сомбору, Апатину и Оџацима и набавићемо шест еко-чамаца“, истакао је министар Весић.

Весић је закључио да је овај пројекат од изузетног значаја за све грађане Србије, будући да ће донети, између осталог, отварање нових радних места, повећање прихода од туризма, отварање нових хотела, те да ће то унапредити економију земље.

Присутнима су се такође обратили директор Агенције за управљање лукама, Вук Перовић и саветник за одрживи туризам, Марко Бајић, који су истакли да је линијски саобраћај од изузутне важности, те да је тенденција Владе набавка бродова за овај вид саобраћаја.

Извор: Град Сомбор