KONJIČKI SPORT: GABRIĆ NAJUSPEŠNIJI TRENER KASAČKIH GRLA

Gabrić Josip iz Subotice 2018. godine osvojio je prvu derbi titulu na sulkama grla Syria A.T. Godinu dana kasnije nastupio je na hipodromima Vincennes u Francuskoj i Mons u Belgiji a prošlogodišnju sezonu okočao je kao najuspešniji trener kasačkih grla, navodi subotica.info.
Dominacija trenera iz Vojvodine evidentna je u poslednjih dvadeset godina. Ivica i Branislav Mukić sa Palića bili su najuspešniji šesnaest sezona a po jednu titulu osvajali su Daniel Katona sa Palića, Mihajlo Kuzmanov iz Zmajeva i Nikola Poljaković sa Čikerije. Protekla trkačka sezona je bila u znaku Gabrića koji  je prvi put u karijeri došao do titule najuspešnijeg trenera sa 13. pobeda i 41. plasmanom u 89. nastupa. Na vicešampionskom mestu našao se Aleksandar Dimitrijević iz Subotice a treća pozicija pripala je Vladimiru Pribiću iz Sombora.

Od osamnaest grla koja su svojim rezultatima doneli bodove treneru Gabriću čak dvanaest grla je u vlasništvu kompanije Animal Trade iz Zmajeva, francuskinja Caline des Landes je u vlasništvu Vasić Slavoljuba iz Velike Plane, mađarica White Lady je u vlasništvu Hermine Berenji sa Šupljaka, prošlogodišnja pobednica derbija Imola je u vlasništvu porodica Skenderović i Dimitrijević iz Subotice i tri grla su u vlasništvu porodice Jandrić iz Bečeja. 

Najzanimljiviji deo sezone je bilo učešće šest grla kompanije Animal Trade u 93. izdanju kasačkog derbija održanog u Subotici. Titula je pripala grlu Sabath Black A.T. sa slovenačkim vozačem Peterom Zadelom koji se nalazi na privremenom radu u Švedskoj pet godina. Ovaj dvojac nastupao je zajedno na hipodromima u Švedskoj krajem 2019. i početkom 2020. godine.  Treće mesto zauzelo je grlo Sugar Babe A.T. sa poznatim mađarskim vozačem Imreom Fazekašem i takođe je imala prilike da se oproba na hipodromima u Švedskoj i Mađarskoj. Grlo Spinal Tap A.T. stiglo je do četvrtog mesta sa vozačem Brankom Skenderovićem iz Subotice a petu poziciju osvojilo je grlo Lily Allen A.T. sa vozačem Mirkom Oračićem iz Subotice.  Bez plasmana su ostala grla Ian Janis A.T. koje je zauzelo sedmo mesto sa belgijskim vozačem Mouheb Hasadom i Inez Foxx A.T. sa Josipom Gabrićem na sulkama. Sa pobedom i tri plasmana u prestižnoj trci  Gabrić je bio na putu da dođe to titule najuspešnijeg trenera ali je i grlo Hercule de Sajan doprinelo osvajanjem šampionske titule u trci „Državno prvenstvo za grla od 3.godine“. Na sulkama je bio Branko Skenderović iz Subotice sa kojim je dodatno zabeležio i plasman na drugo mesto u trci „Resava“ u okviru tradicionalnih Ljubičevskih konjičkih igara u Požarevcu. 

Trogode omice Billie Holiday A.T., Sarah Vaughan A.T. i Christi Aguilera A.T. takođe su zabeležile dobre rezultate u Mađarskoj i Srbiji. Billie Holiday AT je ostvarila dve pobede u Mađarskoj i dva plasmana na drugo mesto ostvarivši identične vremenske rezultate kao i pobednici. Sarah Vaughan A.T. plasirala se na drugo mesto u trci „Državno prvenstvo za grla od 3. godine“ održanoj u Karađorđevu i zauzela je treće mesto u Somboru u trci „Pehar Somborskih novina“. Christi Aguilera A.T. najbolje rezultate, pobedu i dva plasmana, ostvarila je sa vozačem Mirkom Oračićem iz Subotice. 

Pored grla Hercule de Sajan nosioci srpsko-francuskog registra su grla Huanita de Sajan i godinu dana mlađa Iskra de Sajan u vlasništvu kompanije Animal Trade. Huanita de Sajan je bila najbolja na kraju sezone slaveći u Srbobranu a Iskra de Sajan plasirala se na treće mesto u prvoj zvaničnoj trci za grla od dve godine održanoj u Karađorđevu.

U kružnom Trotteur Francais nadmetanju Caline des Landes plasirala se na četvrto mesto sa 45. bodova jer je ostvarila solidne rezultate na hipodromima u Subotici,  Lozoviku, Karađorđevu i Srbobranu. 

Tri plasmana u četiri nastupa postiglo je grlo White Lady sa trenerom Gabrićem i u dva navrata potvrdilo vremenski rezultat 1:17,1 na 2150m u Subotici i na 2200m u Požarevcu.

Prošlogodišnja pobednica derbija Imola nakon plasmana na četvrto mesto u trci „Državno prvenstvo za grla od 5. godina“ otišla je u priplod a grla Bonaparta, Blueberry i Nikita u vlasništvu porodice Jandrić iz Bečeja ostvarila su pet plasmana u dvadeset nastupa.

info i foto: Srpski kasački savez

Izvor: subotica.info