КОРАК НАПРЕД У САРАДЊИ СА ПОКРАЈИНОМ НОРТ-ВЕСТ ИЗ ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић састао се данас са делегацијом из покрајине Норт-Вест из Јужноафричке Републике, коју предводи регионална министарка пољопривреде и животне средине Манкетси Тлхапе.

Данашњи сусрет у Покрајинској влади наставак је започетих разговора о сарадњи АП Војводине и покрајине Норт- Вест, чији представници су и данас исказали велико интересовање успостављање институционалне сарадње покрајине Норт-Вест са АП Војводином, након чега би уследила конкретна сарадња са партнерима из Војводине са фокусом на трансфер знања и технологије у областима пољопривреде и наводњавања, као и у производњи пољопривредне механизације и опреме из наше земље.

Представници Норт-Веста позвали су делегацију АП Војводине да посети њихову покрајину, како би се прецизније дефинисали даљу кораци у сарадњи и партнерству.

Потпредседник Милићевић је са задовољством прихватио иницијативу за сарадњом.

„ АП Војводина располаже значајним вишедеценијским знањима и иксуствима управо у пољопривреди, прерађивачкој индустрији и у последњих неколико година има веома успешан и убрзан развој информационих технологија и бизниса у овој области и спремна је да та своја знања и искуства подели са партнерима у покрајини Норт-Вест“, рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и додао да је први корак размена писма о намери сарадње између развојних агенција оба региона.

Покрајина Норт-Вест једна је од девет покрајина у Јужноафричкој Републици. Има око 3,5 милиона становника, од којих је две трећине у руралним подручјима. У овој јужноафричкој покрајини најразвијеније је рударство веома драгоцених метала, посебно платине. Њени становници баве се и сточарством и пољопривредном производњом. У данашњем сусрету у Покрајинској влади изнели су да је фокус будућег развоја ове покрајине усмерен управо на аграр и наводњавање.

Делегација Норт-Веста борави у АП Војводини, поводом Међународног сајма пољопривреде.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, као и представници Норт-Веста: Корпорације за развој и одељења за развој села, подршке пољопривредницима и животну средину.