KORNJAČE I PAPAGAJI NAJČEŠĆE NA METI KRIJUMČARA

Kako bi skrenuli pažnju na realne opasnosti izumiranja divljih vrsta, ali i promovisali zajedničke napore sa partnerskim ustanovama u zbrinjavanju divljih životinja i suzbijanju krijumčarenja, Zoološki vrt Palić organizovao je izložbu aretefakata poreklom iz zaplene, prenosi portal Subotica.com. Na taj način, obeležen je Svetski dan divljih vrsta, 3. mart, ali i 45 godina od potpisivanja CITES konvencije, koja podrazumeva strogu kontrolu trgovine divljim ugroženim vrstama.
Kao država koja se nalazi na putu krijumčara divljih životinja, u Srbiji se na godišnjem nivou zapleni velik broj jedinki čija je trgovina zabranjena. Deo zaplenjenih artefakata, prepariranih životinja i njihovih delova, Prirodnjački muzej izložio je u palićkom zoo-vrtu, upravo sa namerom da upozori na realnost protiv koje se svi zajednički bore, naglasio je direktor Muzeja, Milan Paunović.
Kada se otkriju i zaplene divlje životinje koje su žive, one zahtevaju hitnu intervenciju zbog nege i adekvatnog zbrinjavanja, u čemu učestvuje Zavod za zaštitu prirode Srbije kako bi se što brže transportovali u prihvatilišta.
U zoološkom vrtu na Paliću nalazi se jedno od prihvatilišta, koje je za deset godina rada zbrinulo više od 3.000 jedinki. Prema rečima biologa, Kristijana Ovarija, u Srbiji su najčešće na meti krijumčara šumske kornjače, ali i papagaji, kojih se na godišnjem nivou uveze nekoliko desetina hiljada, ali se mnogima tu gubi trag.

Izvor: Subotica.com