КОВИД АМБУЛАНТА ОД СУБОТЕ 12. ДЕЦЕМБРА РАДИ НА НОВОЈ АДРЕСИ

Ковид амбуланта од суботе 12. децембра наставља са радом на новој адреси, у улици Мите Поповића 12, у згради бившег АТД диспанзера. Ковид амбуланта од сада ће радити у реновираним просторијама и адекватним условима за пријем више пацијената. У дворишту ће такође бити постављена два шатора, један за пацијенте којима је утврђено присуство вируса и други за пацијенте који тек долазе на тестирање, где ће моћи да сачекају до тренутка пријема у зграду.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић обишао је данас, са сарадницима, реновирану амбуланту у којој теку последње припреме за пријем првих пацијената.

„Град је одлучио да санира овај објекат АТД-а у Мите Поповића и да ковид амбуланту из Хајдук Вељкове пресели овде. Свакако да је ово био један од главних приоритета како свих нас у Градском већу, тако и директорице Дома здравља. Од 12. децембра кренуће са радом ова ковид амбуланта, тако да је веома битно да сви људи који имају заказано за суботу и недељу знају да ће од суботе 12. децембра долазити овде на тестирање у ковид амбуланту у Мите Поповића. Још увек један део радова није завршен, а тиче се крова који ће се радити на пролеће, с обзиром да временске прилике тренутно не дозвољавају. Свакако да ћемо и ми као Град, заједно са ресорном већницом и са директорицом Дома здравља, гледати и да у будућности улажемо у здравство“ рекао је градоначелник Ратковић.

Директорица Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ др Емеше Ури нагласила је да ће нови простор омогућити адекватан пријем за већи број пацијената.

„Захваљујући доброј сарадњи са Градом Сомбором ова лепа стара згада се реновирала и сад је практично могуће да радимо у проширеним условима, односно да примамо већи број пацијената адекватно. Свакако је, на жалост, у порасту број људи који траже нашу помоћ у ковид амбуланти. Прошле недеље је то било преко 590 људи, одрађено је око 490 тестова и упућено према болници негде око 90 пацијената. Да би смо све то могли одрадити потребан нам је био овај већи простор“ казала је Ури.

Како се не би стварала гужва испред ковид амбуланте, др Ури апелује на суграђане да поштују досадашњу процедуру и да се прво јаве свом изабраном лекару:

„И даље молим све наше суграђане, све наше пацијенте да поштују онај редослед као и што смо до сад радили, значи свако се јавља прво свом изабраном лекару од кога ће добити савет преко телефона шта да ради. Ако му је стање озбиљно, ако се гуши, ако има тешкоће са дисањем, свакако треба да се јави и онда ће имати приоритет код пријема у ковид амбуланту, али на овај начин, ако поштујемо овај редослед, ћемо имати практично добру проходност, односно нећемо имати гужве пред ковид амбулантама. То је јако битно јер гужву праве обично људи који су, нормално, уплашени и желе да се истестирају, али од њих ако се сви поређају неће доћи на ред они који стварно треба што пре да дођу до лекара, зато и даље молимо да се испоштује тај редослед. Овог момента ћемо радити од 7 до 20 сати, у даљем неком временском периоду планирамо да се то и мало продужи. За сад успевамо то да покривамо са две смене, укупно 5 лекара и 7 сестара“ истакла је директорица Дома здравља.

За реконструкцију зграде у улици Мите Поповића Град Сомбор је из буџета издвојио 2.455.000,00 динара за грађевинске радове и 600.000,00 динара за електричне радове.

Сви пацијенти који имају заказан термин у ковид амбуланти за суботу 12. и недељу 13. децембар треба да дођу на преглед у улицу Мите Поповића број 12.

Извор: Град Сомбор