КОВИН: МИЛИЧИН „ЗЕЛЕНБОРАЦ“ ЗВАНИЧНА МАСКОТА ПОКРЕТА „ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ ВОЈВОДИНЕ“

Ученица трећег разреда ССШ „Васа Пелагић“, будући туристички техничар Милица Васиљевић, награђена је као најуспешнија у изради маскоте за очување шума у оквиру покрета „За чистије и зеленије школе Војводине“. Њена маскота „Зеленборац“ тако постаје званична маскота покрета који се успешно развија на нивоу Војводине већ 11 година.

На свечаности уприличеној 15. јуна у у Сремским Карловцима, а поводом завршетка овогодишњег циклуса, награду је Милици уручио председник Владе АП Војводине, Игор Мировић. Млада Ковинка добила је луксузне брошуре на еколошке теме и рачунар.

„Наша школа укључена је у овај пројекат од почетка. Само ове године засађено је више од 70 нових садница кроз учешће у програму и много је лепо бити у свему овоме. Као што сам рекла на свечаној додели награда у име ученика, част је бити део овако великог пројекта, сваки мали допринос јесте заправо велики корак ка очувању и заштити животне средине“ прича Милица и додаје да је инспирацију за „Зеленборца“ добила захваљујући сарадњи са витешком организацијом „Бели орлови“, а веома је захвална и професорки историје уметности, Барбари Хајду, на подстицају за цртање и учешће у пројекту и на овај начин. 

ССШ „Васа Пелагић“ годинама веома успешно реализује активности кроз програм „За чистије и зеленије школе Војводине“ који се реализује у циљу подизања свести о заштити животне средине код деце и омладине и у који је у протеклој школској години било укључено више од 120 образовних установа са територије Војводине. 

Тим професора у саставу Гордана Стојановић, Јелена Стојановић, Срђан Ђан, Снежана Манчев, заједно са својим ученицима, веома успешно реализује ову еколошку мисију: „За иста сам поносна на све што је урађено. Зановили смо школски парк кроз пројекат и  посадили млада стабла јавора храста, платана, кестена, врба. Хвала и осталим колегама и ученицима који се укључују и доприносе пројекту, хвала и нашим донаторима“, каже директорка Весна Павловић Кирилов. Она додаје и да је Милица један од бисера школе и пример другим вршњацима – пре овога, освојила је и признање за 3. место у покрајинском квизу „Колико се познајемо“, као и награду на општинском конкурсу „Твоја сигурност је у твојим рукама“.

Сви се слажу да је успех Милице Васиљевић изузетан, да ће допринети још већем активизму ученика у заштити животне средине, а и да ће њихова школа „Васа Пелагић“ Ковин бити препознатљива по томе што је кумовала маскоти, „Зеленборцу“.

Фото: Покрет и ССШ „Васа Пелагић“ са доделе награда; пресс општине Ковин у школи

Извор: Општина Ковин