КОВИН СЛАВИ САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

Резањем славског колача и отварањем изложбе „Звук светло боја“ – ексклузивне поставке дела Милана Коњовића из галерије у Сомбору, уз уметнички програм који су извеле Неда Николић и Теодора Радовић, уз музику „Ковинских бећара“ након тога, синоћ је у Центру за културу Ковин отпочео тродневни свечарски програм посвећен обележавању славе Ковина, Сабора светог архангела Гаврила.

Свечаре и госте поздравио је на почетку директор Центра за културу Миливој Грчић, а потом је кустос галерије „Милан Коњовић“ из Сомбора, Небојша Васић говорио о немерљивом уметничком делу нашег чувеног сликара, чији ће акварели и темпере красити зидове ковинске галерије све до 23. августа. Изложбу је званично прогласила отвореном директорка ове галерије, Милена Рацков Ковачић. 

Свети чин резања колача обавио је  протонамесник архијерејског намесништва ковинског Душан Васић,  у присуству домаћина – чланова савета Прве и Друге МЗ Ковин, представника организација, удружења, локалне самоуправе, грађана. У име домаћина славе, присутне је посебним обраћањем поздравио председник Савета Прве МЗ Ковин, Драгомир Бата Мирковић.

Ковинка Неда Николић, прва фрулашица Србије и тренутно успешна студенткиња Музичке академије у Београду, извела је, на радост и за дуги аплауз присутних, неколико композиција, а уз звуке фруле је испратила наступ младе Теодоре Радовић, чланице КУД „Младост“ Ковин, која је отпевала „Јовано, Јованке“ и „Запевала сојка птица“. 

Свечаном чину и отварању изложбе присуствовао је, у име Општине Ковин као покровитеља програма обележавања славе, председник Скупштине општине Ковин, Зоран Брадањи.

Како ред и обичаји налажу, вече се завршило уз свечарско послужење на тераси Центра за културу, уз музику „Бећара“.

Програм обележавања Славе настављен је данас, на сам дан Сабора светог архангела Гаврила, ношењем литије кроз град. Славску литију, која је ношена традиционалном трасом од храма Сабора светих архангела Михаила и Гаврила централним градским улиуцама, испред зграде СО Ковин дочекали су и поздравили Зоран Николић, заменик председника општине, Зоран Брадањи, председник Скупштине општине, Дивна Кирилов, директорка ТОО, Миливој Грчић, директор Центра за културу Ковин и запослени у Општинској управи Ковин. По старом банатском обичају, на барјаке је посуто жито, за здравље и благостање.

Вечерас од 21.00 на тргу у центру Ковина, свечаре и госте забављаће „Тропико бенд“.

У суботу, 27. јула, Коњички клуб „Ковин“ организује традиционалну смотру парадних коња и запрега. Ковинска фијакеријада почиње у 12 сати испред Храма Сабора светих архангела Михаила и Гаврила у Улици Вука Караџића дефилеом кроз град, а од 13 сати је скуп учесника и такмичење запрега, као и увек, на Градском стадиону.

Вече другог дана славе резервисано је за концерт тамбураша „Нек звоне тамбуре“. Почиње у 20 часова на летњој позорници у центру Ковина, а поред домаћина, „Ковинских бећара“, наступиће оркестри из Пљеваља, Грабарја, Старчева и Сараораца. 

Извор: Општина Ковин