КОВИН У НАШЕМ СЕЋАЊУ

„Ковин у нашем сећању“ назив је првог дела фотомонографије Ковина која је синоћ представљена изложбом и презентацијом књиге у галерији Центра за културу Ковин. О идеји и целокупном пројекту говорио је директор Центра за културу Миливој Грчић. Он се посебно захвалио суграђанима који су за потребе поставке изложбе посудили фотографије из својих збирки и приватних архива и истакао „маестралну реализацију“ мајстора фотографије Милана Живковића. Такође, Грчић је рекао да је ова прва књига посвећена Луцијану Богданову, „човеку који је мене и многе од нас научио како се воли свој град и како се односи према прошлости“.

Милан Живковић казао је да испод слика нема пуно описа, јер „њих треба читати“, подсетивши колико једна једина фотографија може да нам „каже“ уколико јој се посветимо. Он је позвао суграђане да учествују у пројекту тако што ће неке своје фотографије приложити за будуће књиге. Аутори очекују да посебан део у читавој замисли могу заузети породичне фотографије, које имају моћ родослова и историје овдашњих домаћинстава.  

Покровитељ пројекта је општина Ковин, организатор и иницијатор је Центар за културу Ковин, а комплетна реализација у рукама мајстора фотографије Милана Живковића. Несебичан допринос изради прве фотомонографије Ковина дали су и Петар Лукић-Цундер, Дејан Крецуљ, Божа Петровић, Панталеја Секулић, Славко Бранковић, Габријел Паул, Анђелка и Лидија Стефановић, који су Центру посудили фотографије из својих збирки и приватних архива, ради скенирања и обраде за ову прилику.  

Прилику да виде најстарије фотографије Ковина до којих је Центар за културу Ковин до сада дошао, публика ће моћи да види све до 7. јануара 2019, када се изложба затвара. После тог датума, све фотографије биће постављене на сајту Центра за културу Ковин, www.kulturakovin.rs 

Центар ће и у наредном периоду наставити са прикупљањем старих фотографија које у међувремену доставе сви они који то желе а поседују слике старог Ковина, старих обичаја, значајних догађаја, личности … Све фотографије биће враћене власницима након скенирања, a добиће нови изглед и заузеће место у Дигиталној књизи фотографија. Тако се пружа прилика свима да буду историчари свога места, а и да слике из својих архива прикажу свим Ковинцима, ма где били. Крајем наредне године, биће промовисано све оно што до тада буде прикупљено и обрађено.

Инaче, Центар за културу Ковин је, такође у циљу осветљавања историје Ковина, отпочео радове на изради Монографије Ковина. Овај вишегодишњи пројекат, који, као и Фотомонографија Ковина, не би могао бити реализован без здушне подршке локалне самоуправе, биће рађен кроз појединачне Прилоге за израду монографије Ковина, а који ће, пак, обрађивати утврђене делове из историје места. Носилац тог пројекта је писац и историчар др Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе АПВ. Др Мицић ће руководити тимом заинтересованих ковинских историчара који ће у наредном периоду истраживати поједине фазе у развоју Ковина. Први прилози ће бити обелодањени крајем наредне године, када се планира и нова изложба слика Ковина, као и допуњена књига фотографија.

Извор: Општина Ковин