KREATIVNA RADIONICA U GOSPOĐINCIMA

Nekada davno merilo i vrednost svake devojke, bila je između ostaloga količina i lepota kako su je tada zvali „devojačke spreme“. Radi se o ručnim radovima koje su one same vezle na posteljini, peškirima, maramicama i tkali na razbojima koje je svaka kuća imala.

Danas kada toga sve manje ima, kada tradiciju ručnih radova čuvaju samo kreativne radionice, pravo je zadovoljstvo posetiti jednu od njih i videti njihove radove.

Kreativna radionica mesne organizacije invalida rada u Gospođincima relativno kratko postoji.

Formirana je pre dva meseca i svakim danom postaje sve veća i jača.

Njihova današnja promocija na seoskoj pijaci u Gospođincima, bila je veoma posećena, i obeležena mnogim pitanjima vezanima za rad, i radove kreativne radionice.

Članice radionice ističu da im je cilj pre svega očuvanje tradicije, želja da se njihovo znanje i sposobnosti prenesu na mlađe naraštaje i da se što više zainteresovanih za rad uključe u radionicu.

Spremni su za saradnju sa svim subjektima našeg društva, imaju volju i želju, da pokažu sve ono što su svojim rukama stvorili, kako sad, tako i ranije.

Za selo ova radionica značiće mnogo, svojim učestvovanjem na sajmovima i manifestacijama širom Vojvodine nosiće dobar glas o sredini iz koje potiču.

Zatim postoji mogućnost saradnje sa osnovnom školom, kako bi se deci pokazalo na koji način može veoma lako da se nešto lepo i korisno napravi svojim rukama.

Kada se završe jesenji radovi i kada vredne domaćice požele malo da daju oduška sebi, ova radionica će doživeti ekspanziju.

Do tada poželimo im mnogo uspeha u radu, da svakim danom sve više rastu i svoju kreativnu radionicu dopune novim sadržajima.

Čuvajmo i baštinimo svoju tradiciju.

 

 Za vojvodjanske.rs fotografiše i piše : M. Živković