КРЕЋЕ ЖЕТВА СУНЦОКРЕТА, А И НОВЧАНА ПОМОЋ ПАОРИМА У БАНАТСКОЈ ТОПОЛИ

Жетва сунцокрета почеће идуће седмице, а прозвођачи могу да очекује нешто изнад просечан принос уљарице. На Дану поља јесењих култура, великом аграрном скупу у организацију кикиндске Пољопривредне стручне службе, оцењено је да се још бољим производним резултатима могу надати пољопривредници који су пролетос посејали кукуруз. Доминантна ратарска култура у кикиндском атару заузима више од 30.000 хектара:

– Кукуруз је тренутно у најбољој кондицији и највише му је пријао вишак воде. Берба кукуруза неће почети пре почетка септембра- прецизао је Зоран Симић, саветодавац Пољопривредне стручне службе “Кикинда”. Младен Ђуран, директор ПСС, сматра да су овакви скупови значајни за пољопривреднике јер им се пружа прилика да се сретну са стручњацима, добију драгоцене савете и покушају да унапреде биљну производњу. Ово је, додао је Ђуран, и прилика да се у пракси, на огледним парцелама, види примена агротехничких мера на усевима. Имре Кабок, члан Градског већа за пољопривреду и рурални развој, подсетио је произвођаче да је локална самоуправа расписала јавне позиве за пољопривреднике који имају могућност да конкуришу за 17 мера подршке. У ту сврху је опредељено 20 милиона динара:

-Следеће недеље почећемо са издавањем решења за пољопривреднике из Банатске Тополе којима су током мајском невремена страдали усеви. За 49 произвођача је издвојено више од три милиона динара за учешће у санирању штете. Највише је од леда страдала пшеница, а оштећења су регистрована на сунцокрету и кукурузу. Позвао бих све пољопривреднике да посете, али и узму активно учешће на првом Пољопривредном сајму који ће у нашем граду бити организован 13. и 14. септембра- саопштио је Кабок.

Извор: Град Кикинда