КРЕЋУ ПРОМОЦИЈЕ 35. КОБАСИЦИЈАДЕ У ТУРИЈИ

До почетка 35. Кобасицијаде у Турији остало је мање од месец дана и Удружење које уз подршку општине Србобран, организује ову препознатљиву гастрономску и туристичку манифестацију, врши последње припреме за овогодишње окупљање у славу туријске кобасице. На састанку Организационог одбора разговарало се о новинама које ће обележити овогодишњу Кобасицијаду, као и о промоцијама манифестације на којима се широм Војводине позивају грађани да посете Турију последњег викенда у фебруару, од 22. до 24.

Прва промоција, како је речено, заказана је за 01. фебруар у Сомбору, наредна је 08. фебруара у Суботици, а новосадска је 15. фебруара.   

„Ове године увели смо неке новине. Имаћемо такмичење у ком ће се оцењивати сува кобасица, и то у три категорије. У првој ће се такмичити само произвођачи из Турије, у другој сви заинтересовани произвођачи из Србије, а у трећој произвођачи кобасице из иностранства. Кобасицијада има доста пријатеља из околних земаља – Румуније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, и сви они ће донети своје кобасице на наше такмичење. Још једна новина је такмичење у прављењу свеже кобасице. Оно је на програму другог дана манифестације, у суботу, и уводимо га ради дружења и да би гости који не знају како се прави кобасица, могли да виде овај процес. Сви такмичари ће добити по пет кг меса и по 10 метара црева, а на њима је да донесу своје тајне зачине, машину за млевење и пушку за надевање кобасице“, рекао је председник Удружења „Кобасицијада“ Мирослав Атанасковић Точа.

Као и обично, најдужа кобасица на свету, ове године дуга 2.035 метара, пред јавност ће бити изнесена у подне истог дана, и продаваће се на метар. Одређене су и цене производа; кобасица са роштиља коштаће 150 динара, килограм свеже кобасице биће 400, а сушене 600 динара. Припрема се и богат културни програм.

Мирослав Атанасковић Точа искористио је прилику да јавност упозна са успехом који је Удружење „Кобасицијада“ остварило на једној манифестацији у Босни и Херцеговини, у местима Бравско и Дринићи, крај Босанског Петровца. „Тамо смо се такмичили у квалитету суве кобасице и у конкуренцији 64 екипе освојили смо 2. место. То је јако велики успех, поготово што је у иностранству и што је било јако пуно узорака на такмичењу. Јако смо задовољни, а били смо и изненађени. Домаћини су нас најсрдачније дочекали и угостили“, рекао је Атанасковић.

Извор: Општина Србобран