КРУНА ПЕТОГОДИШЊИЦЕ „САЈМА КУЛТУРЕ МЛАДИХ НА СЕЛУ“

Концертом инструменталне ромске музике који је одржан 15. децембра у Пећинцима, у организацији пећиначког Културног центра, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Пећинци, обележена је пета година реализације пројекта „Сајам културе младих на селу“.

Директор Културног центра уочи самог концерта подсетио је на резултате који су постигнути током протеклих пет година када је у питању ова манифестација.

„Од 2018. године до данас организовали смо преко 30 културно-уметничких и образовних програма за децу и младе, у оквиру којих је наступило преко 650 учесника са наше територије и шире који се баве различитим облицима уметности. Публика је имала прилике да прати концерте народне, сремачке, тамбурашке, филмске, забавне, дечије, класичне, духовне, етно и ромске музике, позоришне представе, филмске пројекције, књижевне вечери и изложбе слика, а посебно смо водили рачуна да културни програми стигну и до деце и младих са сметњама у развоју. Вредело је, јер је програме у оквиру сајма видело преко 3.500 посетилаца, а пошто нисмо правили паузу у одржавању ни током пандемије изазване корона вирусом, трећи Сајам културе младих који је реализован онлајн пратило је преко 2.500 гледалаца на званичном Јутјуб каналу Културног центра“ – истакао је Деврња и додао да се посебно водило рачуна о јубилејима значајним не само за нашу средину, већ и у читавом свету као што су 4 деценије постојања и рада Културног центра Пећинци, потом 800 година самосталности Српске православне цркве, 250 година од рођења чувеног композитора Лудвига ван Бетовена и 5 векова година од разарања Тврђаве „Купиник“ у Купинову.

Идејни творац и координатор овог пројекта је Слободан Станковић који је истакао да је сама манифестација показала да су деца и млади наши највернији чувари културе.

„Циљ нам је био да путем ове сајамске манифестације промовишемо културу у сеоској средини и укажемо на значај постојања културних центара у селу за децу и младе, а пре свега да подстакнемо талентовану децу и младе да се баве различитим облицима уметности. Ове године по први пут манифестација се проширила и на друга места у нашој општини, а то ће нам бити пракса и убудуће. Поред концерта ромске музике, публика је ове године имала прилику да ужива у књижевној вечери, позоришној представи и концертима духовне, сремачке и етно музике“ – каже Станковић и додаје да је у припреми промотивни филм у којем ће бити представљени резултати петогодишњег рада.

У оквиру вечери ромске музике представио се двадесешестогодишњи волиниста Александар Бунчић из Пећинаца који је завршио Основну музичку школу „Теодор Тоша Андрејевић“ у Руми, смер виолина у класи Милице Огњановић, коју је похађао од 2005. до 2011. године.

„Током школовања освајао сам награде на школским такмичењима, а један од најзначајнијих наступа ми је био на првом Сабору виолиниста у Прањанима 2019. године, где сам у конкуренцији врхунских мајстора на виолини освојио четврто место. Ромску музику волим од малена, а своје знање и виртуозитет на виолини стицао сам учећи од најистакнутијих имена у свету ромске музике. Посебно задовољство је било по други пут представити се пећиначкој публици, с обзиром да сам пре пар година наступао у оквиру манифестације Пећиначко културно лето“ – изјавио је Бунчић.

На концерту. који је започео извођењем ромске химне „Ђелем ђелем“, као специјални гости наступили су професор виолине Душан Мулић из Бачке Паланке, који је знање стицао на Академији уметности у Новом Саду, и четрнаестогодишња Тина Марјановић из Шапца – прва виолина у јунироској конкуренцији. На концерту су се представили и Александар Аца Димитријевић (хармоника), Ненад Јовановић Моцарт (соло клавијатура), Бојан Станојевић (бас контра) и Предраг Пеца Даниловић (бубањ). Концерт су употпунили чланови Културно-уметничког друштва „Искон“ из Шимановаца који су на самом крају концерта извели Веселе циганске игре.

Извор: Општина Пећинци