KUĆA OD SLAME – JEFTINA, EKOLOŠKA I ODRŽIVA

Nekadašnji sinonim za sirotinju, kuće od slame, naboja i drveta energetski su efikasnije i sposobnije da odgovore na izazove klimatskih promena. Moderni eksperimenti sa starim materijalima i usavršenim tehnikama izgradnje stiču sve više pristalica u svetu, a stidljivo i kod nas.

Da bi očuvali životnu sredinu u današnjem graditeljstvu treba slediti zdravu i prostu seljačku logiku. Na taj način razmišlja i radi građevinski inženjer Lehel Horvat, koji je na salašu u blizini Subotice sagradio kuću od slame i gde kroz edukativne radionice populariše ekološki zdravu i održivu gradnju.

Slama je pristupačan, jeftin, zdrav, lako održiv, ali i bezbedan građevinski materijal.  Te činjenice, ali i ljubav prema prirodi naveli su subotičanina Lehela Horvata da na svom salašu sagradi kuću od slame.

“Kakve su to kuće? To su mnogo jeftinije kuće nego što je to naša moderna gradnja. Nije to međutim najvažnije, nego to da su zdrave, da su od prirodnog materijala, a treća važna stvar je da ne opterećuju okolinu. Ta takozvana siva energija koju ulažemo kod pečenja blokova, cigala, kod proizvodnje armature, cementa, sve to u ovom slučaju nemamo. Kuća je bez cementa, folija, bez veštačkih materijala, dakle nema emisije ugljen dioksida. Dok proizvoditete pomenute materijale vi zagađujete sredinu”, objašnjava Horvat.

Na svom salašu Horvat organizuje edukativne radionice na kojima mlađim ljudima prenosi svoje znanje i na taj način populariše ekološki održivu gradnju.

“Naša je želja da svet koji ostavljamo našoj deci, odnosno unucima bude bolji nego što smo ga zatekli. Kako “tenda” ovaj svet, vidim da će to biti neko veliko smetlište, koje ćemo predati svojoj deci. To je čini mi se roditeljska neodgovornost. Tu kod nas dolaze školarci, provedu na salašu dva-tri sata, pričamo o ovim stvarima, o ekologiji, o kućama od prirodnih materijala, o načinu gradnje i uopšte o toj filozofiji. Da nešto nauče i da promene stavove, da ne mora sve da se dešava u “Hi-tec” varijanti, ne moraju da budu robovi sistema, mogu da dođu bliže prirodi i da se osećaju mnogo bolje”, dodaje on.

Izvor : RTV