КУЦУРА И САВИНО СЕЛО ДОБИЛИ ЧИСТУ ПИЈАЋУ ВОДУ

После више деценија, од данас у домовима Куцурана и Савиноселаца из славина тече чиста пијаћа вода. Јавно комуначно предузеће „Комуналац“ и општина Врбас захваљују се становницима ова два места на стрпљењу и разумевању.

Након што су отклоњене све техничке потешкоће, више од 6.000 становника Куцуре и Савиног Села коначно су добили квалитетну воду за пиће. У наредна два до три дана, колико је потребно систему да се стабилизује, житељи Куцуре и Савиног Села могу осетити појачану концентрацију хлора у води, саопштено је из ЈКП.

Цевовод дуг 14 километара повезује Куцуру и Савино Село са главним извориштем воде и градским водоводом. Стога, последњих година водозахват у Врбасу био је претворен у градилиште. Уграђена је нова савремена опрема и замењени дотрајали разводни цевоводи у пумпној станици, изграђена су два постројења за припрему воде, укупног капацитета 100 л/с, а избушено је и опремљено пет нових бунара. Ови послови реализовани су, у највећој мери, захваљујући планском приступу и реализацији пројекта водосанбдевања под називом „Програм водосанбдевања и канализације у општинама средње величине“, вредном 4,1 милиона евра. Програм је настојао да одговори захтевима за одрживим, континуираним и хигијенски прихватљивим снабдевањем потрошача пијаћом водом, у сарадњи с Немачком развојном банком „KfW“, наводи у „Комуналцу“.

Осим водозахвата у Врбасу, водозахвати у Куцури и Савином Селу су модернизовани. У Куцури је изграђена нова пумпна станица са резервоаром 600 м³, са пумпама и изведеним потисом за Куцуру, Савино Село и потисом за новопројектовани цевововод и резервоаре у насељема Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село, за који је у оквиру плана израђена пројектна документација. Савино Село је, у оквиру ових активности, добило нов резервоар од 300 м³, као и обновљену пумпну станицу са уграђеним новом опремом, пумпама, фасадом, молерским радовима и замењеним разводним цевоводом.

Реализацијом овог капиталног пројекта за општину Врбас обезбеђено је трајно и квалитетно снабдевање водом за пиће насељених места врбаске општине, као и довољне количине воде за град Врбас и насеља, стоји у саопштењу.

Извор: Општина Врбас