KUD „PETROVAČKA DRUŽINA“ – ČVRSTE NITI NAŠEG RODA

Odlazeći na dane Bačkog Petrovca navikli smo da uvek nešto novo vidimo i prezentujemo vama poštovani čitaoci.

Ovaj put radi se o izložbi koju je za posetioce pripremili članovi KUD „Petrovačka družina“, pod nazivom „Čvrste niti našeg roda“, celokupna postavka bazirana je na ručnim radovima i tkanju, koje se daje u miraz mladi koja odlazi od kuće, i prenosi se sa generacije na generaciju.

Na samom ulazu posetioci mogu da vide sobu koju mlada nosi u miraz, ukrašenu i ispunjenu ručnim radovima i tkanjem, na platnu i drugim savremenijim materijalima.

Zahvaljujući ljubaznosti predsednice društva  g-đe Danijele Leginj Sabo,  saznajemo da je KUD „Petrovačka družina“,  najstarije društvo u krajevima sa Slovačkim življem,  cilj rada društva je očuvanje kulture, običaja  i tradicije Slovaka na ovim prostorima.

U svom sastavu ima 3 plesne , 3 pevačke i 2 pozorišne grupe u kojima su obuhvaćeni svi uzrasti od predškolskog do najstarijeg doba, učestvuju na svim festivalima folklora kako kod nas tako i u inostranstvu.

Izloženi raovi su samo za izložbe i nisu na prodaju, društvo na ovakvim manifestacijama pravi suvenire, torte, kolače i slana peciva koja se prodaju po pristupačnim cenama.

Podrška lokalne samouprave i zajednice,  veoma je važna za funkcionisanje društva i uvek je prisutna.

Nastup KUD „Petrovačka družina“, koji je odražo  mini koncert bio je veoma ispraćen od strane posetioca ove manifestacije.

Dani Bačkog Petrovca je svakako nešto što bi trebalo svako od vas da jednom poseti,  doživi atmosferu i osti pozitivnu energiju koja tada vlada na svakom koraku.

Za Vojvodjanske: M. Živković